BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Boston bombasında düdüklü tencere

Boston'u kana bulayan bombalı saldırının ayrıntıları ortaya çıkıyor. Öte yandan patlamaların Türk tanığı, yaşadığı dehşeti anlattı.

Abone ol

Saldırının 'Vatanseverler Günü'nde olması gözleri ABD'deki radikal gruplara çevirdi. 

ABD'nin Boston kentinde düzenlenen ve 3 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan bombalı saldırıda yaralananların vücutlarından çivi ve metal parçaları çıkarıldı.

Yetkililer, saldırının ardından 176 yaralının kentteki hastanelere kaldırıldığını, 17 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Boston Çocuk Hastanesi Travma Merkezi Müdürü David Mooney, yaralı çocukların vücudundan metal parçaları çıkardıklarını, bacağından yaralı 2 kız çocuğunun durumunun ciddiyetini koruduğunu belirtti.

2 Türk atlet hızlarıyla kurtuldu

Boston Maratonu’nda bu yıl Türkiye’den de iki koşucu vardı. Bu yıl birincinin 2 saat 10 dakikada tamamladığı parkuru her ikisi de üç saatin altında bitirdi. Böylece yarışın sonunda meydana gelen patlamalardan kurtuldular.

4 KİŞİNİN BACAĞI KESİLDİ

Saldırının ardından 31 yaralının gönderildiği Massachusetts Hastanesi'nin yetkilileri ise 4 kişinin bacağını kesmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Öte yandan, saldırılarda kullanılan bombaların, düdüklü tencerelere konulduğu belirtildi.

TENCERENİN İÇİNE BİLYE VE ÇİVİ DOLDURMUŞLAR
 
Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, saldırganların bomba yapmak için 6 litrelik düdüklü tencere kullandıklarını söyledi. Patlayıcı madde doldurulan düdüklü tencerelerin, daha sonra içlerinde metal parçaları ve çivi bulunan siyah, spor çantaların içine yerleştirildikleri ortaya çıktı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından Temmuz 2010'da yayımlanan bir rapora göre, bu tür bombalar, genellikle Afganistan, Hindistan, Nepal ve Pakistan'da kullanılıyor. Mayıs 200'da New York'taki Times Meydanı'na bırakılan 3 patlayıcıdan biri de düdüklü tencereye konulmuştu. 

TALİBAN ÜSTLENMEDİ

bomba.20130417080110.jpg

Bombanın konulduğu düdüklü tencereden geriye kalanlar


Times Meydanı'ndaki saldırı girişimini üstlenen Taliban, Boston'daki saldırıyla hiçbir bağlantısının olmadığını ileri sürdü.
 
Boston'da Yurtseverler Günü kutlamaları çerçevesinde yaklaşık 23 bin kişinin katılımıyla düzenlenen maratonun bitiş çizgisi yakınlarında 10 saniye arayla patlayan iki bomba, biri 8 yaşında 3 kişinin ölümüne, 176 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. 

AŞIRI SAĞ ÖRGÜTLER

Hükümet karşıtı Çay Partisi’ne yakın bu gruplar, eyalet bazında örgütlenerek ABD’nin ‘Kuva-yi Milliye’ ruhunu temsil iddiasını taşıyor.

Uzmanlar ABD’de son günlerde tartışma konusu olan bireysel silahlanmayı kısıtlayan yasa düzenlemesinin radikal sağcıların tepkisini çektiğini ifade ediyor. Ankara Strateji Enstitüsü’nden Mehmet Akif Okur, 1994’te Bill Clinton’ın düzenlediği benzer bir yasaya tepki olarak 1995’in 15 Nisan’ında Oklahoma saldırısının olduğunu hatırlatıyor.

TÜRK TANIK O ANLARI ANLATTI

ABD'nin Boston şehrinde 3 kişinin ölümüne, 140 kişinin de yaralanmasına sebep olan bombalı saldırının Türk şahidi Fatma Tanış (20), bombanın sanılanın aksine alanın en kalabalık olduğu anda patladığını söyledi.

boston-patlama.jpg

Boston’daki Suffolk Üniversitesi’nde Gazetecilik ve Tarih bölümlerini okuyan Fatma Tanış, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaşadığı dehşet anlarını anlattı. Elit koşucuların bitiş çizgisini geçtiği sırada bölgenin çok kalabalık olmadığının altını çizen Tanış, “Maratonun en kalabalık anı patlama anıydı. İnsanlar, profesyonel koşuculardan ziyade ailesi ve arkadaşları arasından maratona katılan koşucuların gelmesini bekliyorlardı. Bomba en kalabalık anda patladı” dedi.

Gazetecilik bölümü 3. sınıf öğrencisi olan Tanış, patlama gerçekleştiği sırada koşucularla röportaj yapmakta olduğunu söyledi. Birden yüksek bir ses duyduğunu belirten Tanış, başlangıçta ne kendisinin ne de çevresindekilerin patlamaya bir anlam veremediğini belirtti. Olayın bir bombadan kaynaklandığını ikinci patlamayla anladıklarını ifade eden Tanış, sözlerine şöyle devam etti: “Daha sonra ikinci bir patlama oldu. Bu patlama sonrası bağrışlar duydum. İnsanların yüzündeki korkuyu ve bazı yaralıları görünce bomba olduğunu anladım. Patlamanın hemen öncesinde çok güzel bir ortam vardı. Hala inanamıyorum.”

"OĞLUMU BULAMIYORUM, LÜTFEN YARDIMCI OLUN.."

Patlama sonrası kaldırımda gördüğü bir kadına yardımcı olmak istediğini kaydeden Tanış, “Kadının yüzü kanlar içindeydi. Sana yardım edebilir miyim diye sorduğumda, ‘Burada patlama oldu, oğlumu bulamıyorum lütfen bana yardımcı olun dedi’. O esnada kendimi çok güçsüz hissettim, çünkü polis bizi alandan uzaklaştırmaya çalışıyordu. Ben de o yüzden yardımcı olamadım” şeklinde yaşadığı dehşet anını anlattı.

Gazeteci adayı, olayın şokunu atlattıktan sonra kamerasıyla hemen olay yerine doğru ilerlediğini ve çekim yaptığını söyledi. Patlama bölgesine yaklaştıkça daha ağır yaralı insanlarla karşılaştığını anlatan Tanış, polislerin de bir an için olayın şaşkınlığını yaşadığını, bir süre sonra ise daha organize hareket ederek insanları 3. bomba tehlikesine karşı uyardıklarını ve çevreyi boşalttıklarını dile getirdi. Tanış, olaydan birgün sonra patlamanın meydana geldiği caddeyi ziyaret ettiğini, saldırıyı bir daha hatırladığını kaydetti.


  OBAMA BOSTON BOMBA AÇIKLAMASI  

Boston'da 3 kişinin hayatı kaybettiği patlamayla ilgili ilk yaptığı açıklamada ABD 'li diğer yetkililerin aksine ' terör ' ifadesini kullanmaktan kaçınan ABD Başkanı Obama, gazetecilere bir değerlendirme yaptı. Obama, 'olayın terör eylemi olarak araştırıldığını' söyledi. (DEVAMI)

obama-boston-bomba-açiklamasi.jpg