BIST 10.225
DOLAR 32,22
EURO 34,65
ALTIN 2.394,16
HABER /  GÜNCEL

17 Nisan 2013 Basın Özeti

FT: Türkiye'de Özal'ın ölümü konusunda soruşturma hamlesi; FBI: Boston bombacısını yakalamak üzere dünyanın öteki ucuna kadar gideriz; Thatcher'ın cenaze töreninde protesto tartışmaları.

Abone ol

Financial Times gazetesi, Türkiye'de cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili soruşturmada Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'e dava açılmasıyla ilgili bir haber yoruma yer veriyor.

"Türkiye ekonomisini dışa açan cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ani bir kalp krizi nedeniyle olduğu belirtilen ölümünden 20 yıl sonra bir mahkeme, emekli bir subaya karşı cinayet suçlamasıyla dava açtı." diyen gazete, mahkemenin bu kararı, soruşturmada dava açmak için zaman aşımının dolmasından hemen önce aldığını yazıyor.

Haberde, iddialarla ilgili geçen yıl yapılan bir soruşturmada, Özal'ın doğal nedenlerle ölmüş olabileceği sonucuna varıldığının ve fazla kilolu olan cumhurbaşkanının ölümünden hemen önce Orta Asya'daki zorlu bir geziden dönmüş olduğunun da altı çiziliyor.

Geçen yıl Özal'ın mezarı açılarak yapılan incelemede cumhurbaşkanının kesin ölüm sebebi tespit edilememişti.

"Kuvvetli şüpheler"

Gazete, iddiaların öldüğü gün tıbbi ekibinin Özal'ın yanında olmamasından ve kalp krizine içtiği bir limonatanın yol açmış olabileceği söylentisinden beslendiğini de vurguluyor.

Financial Times, bir savcının bu ay vardığı sonuçta, "Özal'ın organize bir şekilde işlenen bir cinayete kurban gittiği yönünde kuvvetli şüpheler bulunmaktadır" dediğini ve Ergenekon davası sanığı olarak cezaevinde bulunan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz için ömür boyu hapis istediğini de aktarıyor.

Yazıda, bu tür soruşturmaların ülke içinde yarattığı gerilimin bir örneğinin, geçen hafta Ergenekon davası duruşması sırasında göstericilerle polis arasında yaşanan çatışmada görüldüğü de belirtiliyor.

Financial Times, “Ilımlı İslamcı grup, Gülen hareketinin Türk toplumunun birçok yerinde nüfuzlu yerlere sahip olan üyeleri, bu tür davaların en önemli destekçileri konumunda" diyor.

Geçen hafta Silivri'deki göstericileri, bağımsız yargıçları yıldırmaya çalışmakla suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Ergenekon ve benzeri davaların süresi ve çaplarıyla ilgili sabırsızlığını da ifade etmişti, habere göre.

Gazete son olarak Türkiye'nin önemli bir kısmının, Özal'ın Kürt militanlarla kanlı çatışmaları sona erdirmek isterken öldürüldüğüne inanmış durumda olduğunu belirtip, Kürt bir muhasebeci olarak tanıttıkları Hasan adlı bir kişinin, "Özal Kürt sorununu çözmek istediği için öldürüldü. Erdoğan'ın bu sorunu çözmesine izin vermeyecekler" dediğini aktarıyor.

Independent gazetesi manşetinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston kentinde düzenlenen Maraton sırasında yaşanan patlamalara yer vermiş.

FBI: Gerekirse dünyanın öbür ucuna kadar gideriz

Gazetenin birinci sayfasında, patlamalarda ölen üç kişiden biri olan 8 yaşındaki Martin Richard'ın fotoğrafı var. Fotoğrafta Martin, elinde "Artık insanlara zarar verilmesin. Barış" yazılı bir karton tutuyor.

Gazete, Boston'ın, bu saldırganlığı anlamakta zorlandığını da belirtip, dün sabahtan itibaren olayın bir "terör saldırısı" olduğunun, Başkan Barack Obama da dâhil olmak üzere yetkililer tarafından telaffuz edilmeye başlandığını yazıyor.

Manşetinde aynı konuyu işleyen Times gazetesi ise, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın, "Bombacıyı bulmak üzere dünyanın öteki ucuna da olsa gideceğiz" şeklindeki açıklamasını öne çıkarmış.

FBI ajanlarının 11 Eylül'den bu yana düzenlenen en kötü saldırıyı çözmek için tüm kapalı devre kamera kayıtlarını gözden geçirdiğini duyuran gazete, bombayı yerleştiren kişinin büyük ihtimalle kapalı devre kameralarına yakalandığı ya da etraftaki kişiler tarafından çekilen fotoğraflardan birinde yer aldığı tespitini de yapıyor.

Cenazede protesto uygun mu?

Daily Telegraph gazetesi, İngiltere eski başbakanı Margaret Thatcher'ın bugün düzenlenecek cenaze törenine geniş yer ayırmış.

Gazete, Thatcher'ın ailesi ve yakınlarının kitlesel cenaze töreninin öncesinde özel bir tören için dün toplandıklarını yazıyor.

Eski başbakan karşıtlarının hazırlandığı protestolara da değinen Daily Telegraph, cenaze törenini yönetecek üst düzey bir din adamının göstericilere yönelik olarak, "Kendinize bir sorun, bir cenaze töreni sırasında protesto gösterisi düzenlemek uygun mu?" dediğini aktarıyor.

Birçok kişinin Thatcher'ın görüşlerine şiddetle karşı olduğunu belirten din adamı, cenaze töreninin "bir başkasının insanlığına saygı göstermek" olduğunu da vurguluyor.

Thatcher'a karşı yapılacak protesto biçimleri arasında, bazı göstericilerin, cenazenin geçtiği sırada arkalarını dönmesi de yer alacak gazeteye göre.

"Thatcher'la birlikte Thatcherizmi de gömelim"

Guardian gazetesi yazarı Seumas Milne ise Thatcher konusunda Daily Telegraph'ın tam tersi bir görüşe sahip.

Yazar, "yalnızca Thatcher'ı değil, Thatcherism'i de gömmenin zamanı" diyor.

Milne'e göre, "Thatcher İngiltere'yi kurtarmadı ya da ekonomiyi düzeltmedi." ve İngiltere Thatcher'ın başarısız modelinden ve uğursuz sonuçlarından kurtulmalı.