BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.412,39
HABER /  SAĞLIK

Boşanmak en çok onları etkiliyor!

Uzmanlara göre anne ve babası ayrılmış kızların dörtte biri ileride depresyona giriyor.

Abone ol

Baba yokluğu erkek çocuklardan daha çok kızları etkildeği belirtildi.

Erken çocukluk döneminde babasından ayrı büyüyen kızların dörtte birinin ergenlik döneminde depresyona girdiği belirtildi. Yapılan araştırmada eğer beş yaşında anne ve babaları ayrılmışsa ileride kızların yüzde 23'ünde hüzün veya şiddetli bıkkınlık gibi semptomlar görüldüğü ortaya çıktı.

Bu gibi semptomların kızları yüzde 50 daha fazla zihinsel sağlık sorunları yaşamaya ittiğini kaydeden uzmanlar daha önceki araştırmalarda anne ve babası ayrılmış okul öncesi dönemdeki çocukların arkadaş ortamlarında daha çok sorun yaşadığının belirtildiğine vurgu yaptı. Uzmanlara göre anne ve babası ayrı olan beş yaşındaki bir çocuğun ileride zihinsel sıkıntı yaşama olasılığı ebevenyleri birlikte olanlara göre yüzde 15 daha fazla. Ancak bu durum 5-10 yaş grubunda yüzde 17'ye fırlıyor. Kızların etkilenme oranı erkeklerden yüzde 10 daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya öncülük eden Bristol Üniversitesi'nden Iryna Culpin bu ölçümleri klinik olmayan depresyon tanılarını kullanarak yaptıkalrını söyledi. Culpin "Gerçekte babasıyla ayrı yaşayan sıfırdan beş yaşına kadar olan kız çocuklarının büyük bölümü çoğu sorua 'evet' cevabı verdi. Babası olmayan orta çocukluk dönemdeki kızlar veya genel olarak erkek çocuklar daha az meyilli. Biz boşanma deneyimini görmüş ve beş yaşında babası olmayan kılzarın ileride daha fazla zihinsel sağlık, sadece sağlık veya onun gibi sorunlar yaşadığını gördük" dedi.

Yapılan araştırmada 5631 ergen çocuğa geçen iki hafta içinde üzüntü, değersizlik veya aşırı uyuşukluk yaşayıp yaşamadığı soruldu. Psychological Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada anne ve babası ayrılmış kız çocuklarının ileriki yaşlarda bir zihinsel sorunla karşı karşıya gelme olasılığının yüksek olduğu tespit eedildi. Bu tespitte erkek çocukların daha az etkilendiği de belirlendi.

Uzmanlar bu gibi durumlarda kız çocuklarına daha fazla psikolojik destek verilmesi gerektiğinin altını çiziyor.