BIST 10.541
DOLAR 32,28
EURO 35,01
ALTIN 2.476,10
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Borsa şantiyeye döndü!

Sermaye Piyasası Kurulu'nun kolaylaştırıcı düzenlemeleri gayrimenkul sektörünü de hızla borsaya taşıdı.

Abone ol

Son dönemde artan halka arzların içinde en fazla dikkat çeken sektör, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) oldu. Bunun nedenlerinin başında, 31 Aralık'ta Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) yayınladığı bir tebliğ ile GYO'lar halka arzları önündeki bütün engelleri kaldırmış olması geliyor.

Ekonomist'in haberine göre, SPK'nın tebliğine göre GYO'lar için halka arz limiti yüzde 49'dan yüzde 25'e çekilirken, halka arz sürelerini daha fazla ertelemelerinin önüne geçildi. Daha önce de GYO'ların kendi hisselerini alabilmesine olanak sağlanmıştı. Böylelikle 2010 yılı içerinde önemli miktarda GYO'nun halka açılması bekleniyordu. Sonuçta, TSKB GYO, İdealist GYO, Reysaş GYO ve son olarak Martı GYO halka açılırken,Torunlar GYO ve Emlak GYO'nun da yakın bir zamanda halk açılacak. Kiler GYO, Akfen GYO, Albayrak GYO, Mesa GYO, Büyükhan GYO, Servet ve Özak GYO'nun da halka arz planları bulunuyor.

Son katılan Martı GYO

Son olarak geçen hafta Martı GYO halka arz için talep toplandı. Turizmi alanında 43 yıldır faaliyet gösteren Martı Otel İşletmeleri, yüzde 94'üne sahip olduğu Martı GYO'nun yüzde 49'unu halka açtı.

Martı GYO'da, tamamı 'bakiye' yüklenim metoduyla gerçekleşecek halka arz içini 16 -17 Eylül 2010 tarihlerinde 1.42 TL -1.60 TL fıyat aralığında talep toplandı. Borsanın ilk turizm odaklı GYO'su olan Martı'nın net aktif değeri 156 milyon TL, ödenmiş sermayesi 56 milyon TL olarak açıklandı.

Hareket beklentisi

GYO sektörünün yılbaşından bugüne kadar İMKB'ye göre geride kaldığına dikkat çeken Ak Yatırım sektör analisti Bertuğ Tüzün, bundaki ana nedeni planlanan ve yapılan çok sayıda halka arz olmasına dayandırıyor.

Temel analizlere bakıldığında GYO sektörünün çekici göründüğünü ifade eden Bertuğ Tüzün, ayrıca gelecek halka arzlarda yüksek değerlemeler çıkarsa, bu listenin GYO'ları olumlu etkileyeceğini söylüyor.

Şeker Yatırım sektör analisti Halil Kahve ise yeni GYO'ların halka açılacağı beklentisinin sektöre hareket getireceğini düşünüyor. Özellikle Torunlar GYO ve Emlak GYO gibi portföy değerleri büyük şirketlerin halka açılacak olmasının etkili olacağını ifade eden Halil Kahve, "Ayrıca son çeyrekte konut satış rakamlarında da artış olabileceğini düşünüyoruz. Son olarak yatırımcıların ilgilerinin fınans sektöründen, reel sektör tarafına yönelmeye başlamasının GYO sektörüne de bir hareket getirebileceği kanaatindeyiz" diyor.