BIST 10.303
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.406,02
HABER /  GÜNCEL

'Borç tavanı' Senato'dan da geçti

ABD Senatosu da Temsilciler Meclisi'nin ardından borç tavanını yükseltecek yasa tasarısını onayladı. Tasarı, hükümetin 14,3 trilyon dolar olan borç tavanını 2,4 trilyon dolar artırıyor.

Abone ol

ABD Senatosu, borçlanma limitini arttıran tasarıyı kabul ederek temerrüt olasılığını da son aşamada önlemiş oldu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın bir konuşma yapması bekleniyor.

Obama'nın imzalaması sonrası tasarı yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasında son dakikada varılan anlaşmayla ABD yönetiminin borçlanma sınırı 2,4 trilyon dolar arttırılarak 14,3 trilyon dolara yükseltildi.

Ayrıca Kongre tasarıyla yönetimden kamu harcamalarında yapacağı kesintilerle 2,1 trilyon dolar civarında tasarruf taahhüdü almış oldu.

Oylama, Washington'un bu konuda bir karara varmak için zamanının dolmasına saatler kala geldi.

ABD Hazine Bakanlığı, borç tavanını yükselten anlaşma olmaksızın ABD'nin tüm borçlarını karşılayacak durumda olmadığını belirtmişti.

Temsilciler Meclisi'nden onay

Temsilciler Meclisi'ndeki oylamaya ise ocak ayında Arizona'da Tuscon kentinde saldırıya uğrayan Demokrat üye Dabrielle Giffords da katıldı.

Ayakta alkışlarla karşılanan Giffords, tasarının lehinde oy kullandı.

Haftalar süren kıran kırana müzakerelerin ardından varılan anlaşmayı pazar günü yaptığı bir açıklamayla duyuran Başkan Obama, istediği anlaşmanın bu olmadığını ancak anlaşmanın bütçe açığı için "önemli bir teminat" teşkil ettiğini söyledi.

Tasarının onaylanması, haftalardır süregelen belirsizliği sona erdirecek ve daha önce görülmemiş bir temerrüd yaşanması olasılığını ortadan kaldıracak.

Küresel piyasalar, ABD'nin finansal yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli nakde sahip olmayabileceği konusunda endişeliydi.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri uzun süre harcamalarda kesinti ve borç tavanında artış yapılması planı üzerinde anlaşmaya varamamıştı.

Son günlerde ise Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçi Parti ve Senato'da çoğunluk olan Demokrat Parti, birbirlerinin planlarını reddetmişti.

Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada Demokratların ikiye bölündüğü, Cumhuriyetçilerin ezici çoğunluğunun ise tasarının kabülü yönünde oy verdiği anlaşılıyor.

Demokratlar, zenginlere uygulanan vergilerin arttırılması düzenlemesi içermediği için tasarıya karşı çıkıyordu.

Cumhuriyetçiler ise tasarının daha fazla kesinti içermemesi nedeniyle tepkili.