BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,71
ALTIN 2.410,70
HABER /  GÜNCEL

Bol kazançlı işe aile bulunamıyor

Üreticiler serada kâr ortaklı çalışacak, yılda ortalama 20 bin lira kazanacak aile bulmakta güçlük çekiyorlar.

Abone ol

Yaklaşık 25 yıldır halde komisyonculuk yapan Fatih Ekinci, tarım sektöründe iş ve işçi bulma sıkıntısı ile üreticilerin sera kurmada yaşadığı sorunları en aza indirmek amacıyla 2 yıl önce internet sitesi kurdu.

'www.domates.com.tr' adını tescilleyen Ekinci, internet ortamında tarım işçilerini, üreticileri, tarımsal ekipman ve ilaç, gübre, tohum satan firmaları bir araya getirdi. Ekinci'nin oluşturduğu internet sitesi ayda ortalama 10 bin ziyaretçi sayısına ulaştı.

ÜRETİCİLER SERA İŞÇİSİ ARIYOR

Ekinci'nin oluşturduğu internet sitesi tarım sektöründe çalışacak işçi bulmada sıkıntı yaşayan üreticilerden kısa sürede yoğun ilgi gördü. İnternet sitesindeki 938 üyenin yüzde 50'sinin serada çalışmak amacıyla iş ya da işçi bulmak için kayıt olduğunu anlatan Ekinci, üreticilerin sera kurarken yaşadığı sorunları, tarımsal ekipman ve ürün sıkıntısı çekenlerin de siteye kayıt olarak güncel gelişmeleri takip ettiğini belirtti.

YILDA 20 BİN LİRA GELİR

Üreticilerin serada çalışacak tarım işçisi bulma konusunda büyük sıkıntı yaşadığını aktaran Ekinci, sitede 90 üretici ile 43 işçiye ait ilanın yer aldığını ve bu sayının her gün değiştiğini aktardı. Üreticilerin bir aile ile kar ortaklı olarak serada çalıştıracak işçi bulma sıkıntısına değinen Ekinci, "Üreticiler serasında kar ortaklı çalışacak ve yılda en az 20 bin lira kazanacak aile bulmakta zorluk çekiyor" dedi. Üreticiler tarafından serada çalışacak aileye barınacağı evin de verileceğini belirten Ekinci, karı koca çalışacak işçinin ev kirası ile yol parası ödeme derdi de yaşamayacağını söyledi.

GÜNLÜK 50 LİRA YEVMİYE

Ekinci siteye ilan veren üreticilerin serada günlük 50 liraya çalışacak işçi bulmakta da zorluk çektiğini anlattı. Gündelik işçilerin, iş devamlılığı olmaması nedeniyle tarım sektörünü tercih etmediğini dile getiren Ekinci, şöyle konuştu:

"Üreticiler genellikle yıllık ya da sezonluk olarak serada çalışacak aile arıyor. Ailelere sera yakınında kalabileceği ev de veriyor. Doğal afet gibi olaylar yaşanmayıp, seradaki ürünlerin zarar görmediği takdirde karı kocadan oluşan bir ailenin 5 dönüm seradan yılda 20 bin lira geliri oluyor. Bu rakam seradan elde edilen hasadın miktarına göre artıyor. Gündelik çalışanlar ise kişibaşı 50 lira yevmiye kazanıyor. Siteye ilan veren üreticilerin en büyük sıkıntısı bu şartlarda çalışacak işçi bulamamak. Tarım sektöründeki işçi krizi üretimde verimliliği de düşürüyor. Benim amacım bu soruna çözüm üretmek."

SİTE DÜNYA GENELİNDE 'TIK'LANIYOR

Ekinci, günde ortalama 300 kişinin ziyaret ettiği internet sitesinde tarımsal ürün satan firmaların da üreticilere tanıtımının yapıldığını aktardı. Siteyi Türkiye'de Antalya'nın ardından en fazla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Muğla'dan ziyaretçilerin incelediğini ifade eden Antalya dışında yaşayan kişilerin de serada çalışmak için siteye ilan veren üreticilerle irtibat kurduğunu anlattı. Ekici, geçen ay Hollanda başta olmak üzere Rusya, Yunanistan, Ukrayna, Avusturya, Letonya, Moldova, Dominik Cumhuriyeti, Nijerya, Singapur gibi farklı ülkelerden kişilerin de siteyi ziyaret ederek, tarımsal ürünler ve sera kurma çalışmaları hakkında bilgi edindiğini söyledi.