BIST 10.657
DOLAR 32,11
EURO 34,93
ALTIN 2.428,30
HABER /  DÜNYA

Böbrek naklinde bir ilk

Türkiye’de bir üniversite hastanesinde ilk kez robotik cerrahi ile böbrek nakli yapıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Tıp Fakü...

Abone ol

Türkiye’de bir üniversite hastanesinde ilk kez robotik cerrahi ile böbrek nakli yapıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Dalgıç, bu uygulamanın dünyanın gelişmiş sağlık merkezlerinde de yeni uygulanmaya başladığını söyledi.
Böbrek nakli ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Dalgıç, Türkiye’de yeterli organ bağışı olmadığını belirterek, “Ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi böbrek nakli canlı veya kadavra vericilerden yapılıyor ancak ülkemizde maalesef yeterli bağış olmaması nedeni ile canlı vericilerden yapılan nakil sayısı Amerika ve Avrupa’daki gelişmiş ülkelere göre daha fazla. Bu ameliyatların özellikle canlı vericilerden yapılması hiçbir hastalığı bulunmayan sağlam bir bireyi de bir organını almak üzere ameliyat etme zorunluluğundan dolayı, işlemi daha kritik hale getirmektedir bunun için lütfen organ bağışında biraz daha duyarlı olalım” dedi.
Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatın yaklaşık 3 saat sürdüğünü belirten Prof.Dr. Dalgıç, verici hastanın ameliyattan sonra 48’nci saatte, alıcı hastanın ise ameliyat sonrası 6’ncı günde taburcu olma aşamasına geldiğini kaydetti.

‘ANNE BABAM BEN 18 YAŞINA GELENE KADAR BEKLEYEBİLİR Mİ ?’
Genetik bozukluklar nedeni ile bir böbreği olmadan dünyaya gelen Erdal Eker’ in (37) diğer böbreğinde de taş ve enfeksiyonlardan dolayı yetmezlik oluştu. Doktorların, diyalize girmesi yada nakil olması gerektiğini söylemesi üzerine ailenin 7 yaşındaki kızları, “Anne babam ben 18 yaşına gelene kadar bekleyebilir mi ? Ben babama böbreğimi vermek istiyorum” dedi.
Anne Yasemin Eker (34), kızının bu sözünden çok etkilendiğini ve eşinin diyaliz tedavisi sırasındaki ağrıları çekmemesi için böbreğinin eşine nakil edilmesini istedi. Yasemin Eker, “Şuan ikimiz de çok iyiyiz. İnsanın hayat arkadaşını, bir yakınını kurtarmak çok güzel bir şey” diye konuştu.

"EN ÇOK BULGUR PİLAVI VE KURU FASULYEYİ ÖZLEDİM"
6,5 yıl önce hastalığını öğrendiğini söyleyen Erdal Eker, “Kocaeli’nde yaşıyorduk, Kocaeli depremini yaşadık. Karabük’e yerleştik, tam her şey yoluna giriyor derken bu hastalığımı öğrendim eşim bana böbreğini vermek istedi” ifadesini kullandı.
6,5 yıldır tuzsuz yemek yediğini söyleyen Eker, “Tuz yasak, nohut, bulgur, kuru fasulye yiyemiyorsunuz. En çok bulgur pilavı ve kuru fasulyeyi özledim” şeklinde konuştu. Eker, “Bugün taburcu olacağız. Bir an önce evimize gidip çocuklarımıza kavuşmak istiyoruz, yani bu bayram aslında çifte bayram yaşayacağız” diye konuştu.
(İHA)