BIST 10.135
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.455,18
HABER /  EKONOMİ

BNP Paribasın satışına Çin şoku

Fortis'in en büyük hissedarı olan Çinli sigorta şirketi, PNP Paribas'ın satışına ret oyu vereceğini duyurdu.

Abone ol

Fortis'in en büyük hissedarı olan Çinli sigorta şirketi Ping Ann, 11 şubatta yatırımcıların onayına sunulacak Fortis'in Belçika, Lüksemburg, Türkiye, Polonya, Fransa ve Almanya'daki bankacılık birimlerinin Fransız BNP Paribas'ya satılmasına ret oyu vereceğini duyurdu.

Çin'in ikinci büyük sigorta şirketi Ping Ann'dan yapılan açıklamada, "Eylül 2008'den bu yana Belçika hükümeti tarafından yönlendirilen (Fortis'in) aktif satışları sadece Fortis'in değerini tahrip etmekle kalmayıp aynı zamanda Fortis hissedarlarına zarar ettirmiştir" denildi.

Piyasa gözlemcileri, Fortis'in önceki yıllardaki genel kurulları dikkate alındığında Ping Ann'ın çarşamba günü gerçekleştirilecek oylamada 5'te 1 civarında söz hakkı elde edebileceğini belirterek yine "hayır" oyu vereceğini açıklayan Belçikalı büyük hissedarlarla birlikte, Fortis'in BNP Baribas'ya satışının çökme ihtimalinin arttığına dikkat çekiyor. Bu durumda en güçlü ihtimal olarak Fortis'in kamulaştırılması üzerinde duruluyor.

2007 kasımda Fortis'in yüzde 4,18 hissesini 1,81 milyar avroya satın alarak en büyük hissedarı haline gelen Ping Ann, küresel krizde parçalanarak satılışından önce, piyasa değeri sürekli gerileyen bankaya destek için yeni alımlarla hisse oranını yüzde 5'e kadar yükseltmişti.

Fortis yatırımından 2 milyar avroya yakın zarar eden Ping Ann'ın, Belçika hükümetinden tazminat talebi, "hissedarların uğradığı zararın bankaya hükümet müdahalesinden önce, kötü yönetim nedeniyle gerçekleştiği" gerekçesiyle reddedilmişti.