BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BM'de Suriye oylaması

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye ateşkesi gözlemleyecek gözlemciler gönderilmesini öngören karar tasarısını oylamaya hazırlanıyor. Rusya'nın tasarıya destek verip vermeyeceği bilinmiyor.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye ateşkesi gözlemleyecek gözlemciler gönderilmesini öngören karar tasarısını oylamaya hazırlanıyor.

Karar tasarısına son hali dün verildi. Ancak daha önceki iki karar tasarısını reddeden Rusya'nın, bu tasarıya destek verip vermeyeceği belirsiz.

Bu arada, Suriyeli muhalifler ateşkese karşın, hükümet güçlerinin Humus kentinin bazı kesimlerini top ateşine tuttuğunu duyurdu.

Her iki taraf da, birbirini ateşkesi ilan etmekle suçluyor, ancak Perşembe yürürlüğe giren ateşkese genel olarak uyulduğu belirtiliyor.

Devlet televizyonu, isyancı güçleri ülke çapında üç güvenlik görevlisini öldürmekle suçladı.

Muhalif güçlerse, Cuma namazından sonra Humus'un özellikle Karabis bölgesine havan ve tank ateşi açıldığını gösteren görüntüler yayımladı.

Ancak Beyrut'tan gelişmeleri izleyen BBC Muhabiri Jim Muir açılan ateşin, ateşkese varılmadan önce, her gün onlarca kişinin öldüğü döneme kıyasla çok daha az olduğunu belirtiyor.

Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye gözlemci gönderme planını onaylamasını istiyor.

Ancak, konuyla ilgili karar tasarısının oylanması, Rusya ve ABD arasındaki görüş ayrılığı nedeniyle dün yapılamadı.

Rusya'nın tutumu

Diplomatlar, Rusya'nın çekincelerini de dikkate alarak değişiklikler yaptı, ancak Moskova'nın karara destek verip vermeyeceği, hala belirsizliğini koruyor.

Rusya'nın BM temsilcisi Vitali Çurkin, görüşmelerin iyi geçtiğini ancak tamamıyle tatmin olmadığını vurguladı.

Metin, hükümetlerin değerlendirmesi için başkentlere yollandı. Oylamanın akşam saatlerinde yapılması bekleniyor.

Tasarıda, 30 gözlemciden sonra daha büyük bir gözlemci grubunun Suriye'ye gönderilmesi hedefleniyor. Annan'ın istediği gibi 250 gözlemcinin gönderilmesi yeni bir onay gerekiyor.