BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Doğu'daki kaçak elektrikte PKK etkisi

Kaçak elektrikte dürüst tüketiciyi kurtaracak olan bölgesel tarife, 2015 sonrasına kaldı. Bakan Yıldız nedenini anlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Elektrikte kaçak kullanım bedelini dürüst tüketici bir süre daha ödeyecek. Enerji Bakanı Yıldız, Doğu'daki kaçak artışında terör örgütü PKK'nın propagandasının da etkili olduğunu açıkladı.

Yıldız, siyaseten ve ülke olarak tarife değişikliğine hazır olmadıklarını, mevcut ulusal tarifenin uzatılacağını söyledi.

Enarji Bakanı Taner yıldız CNN Türk'te canlı yayınlanan "Eğrisi doğrusu" programına konuk oldu. Yıldız, bir izleyicinin "bizler neden elektrik fatralarında kaçak kullanım bedeli ödüyoruz?" sorusuna cevap verdi. İşte Yıldız'ın açıklamaları:

TERCİH YAPMAMIZ LAZIM

"Bizim bir tercih yapmamız lazım. O tercih siyaseten hazır olduğumuz bir tercih değil. Ülke olarak hazır olduğumuz bir tercih değil. Biz ülke olarak ulusal tarife uyguluyoruz. Edirne'de Kars'a bütün kullanıcılar artılarını eksilerini havuza dökerler, o havuzdan çıkan fiyatı bütün Türkiye'ye bölüştürüyoruz. Bunun bir alternatifi var. O da bölgesel tarifeye geçmek. Türkiye 21 tane bögeye bölünmüş durumda elektrik dağıtım açısından. Örnek veriyorum. Urfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak'ın bulunduğu bulunduğu şehirler bir bölgedir. Burada kayıp kaçak sayısı fazla. Yanlızca doğuda kayıp kaçak fazladır anlamında demiyorum. Bugün İstanbul'un bir bölgesinde de kaçakların fazla olduğunu görüyoruz.

PKK: ELEKTRİKTE HAKKINIZ VAR

Açıkça söylemeliyim ki iyi niyetli ve masum vatandaşlarımızı kesinlikle istisna ederek söylüyorum. PKK'nın maniple ettiği ve temel hak olarak sunduğu bir konu var. Diyor ki, "Doğu'da üretilip batıda satılan bir metadır. O yüzden bunda hakınız vadır."

YATIRIMLAR ARTTIKÇA NORMALLEŞMENİN ARTACAĞINA İNANIYORUZ

Doğuda vatandaşın gelirinin düşük olduğu bu nedenle düşük tarifeden elektrik verilmediği sorusuna da Yıldız şu cevabı verdi: 

"Şu anda oraya sübvansiyon uygulanmıyor değil ama elektrik kalemi içerisinden değil bu. GAP'a harcanan ve bundan sonra harcama çok doğru bir harcamadır. Yapılan yatırımlar arttıkça normalleşmenin de artacağına inanıyoruz. Bitlis-Tatvan arasında karayolu var. Bugün İzmir ile İstanbul arasında ne öyle bir tünel var ne de öyle bir yol. Sübvansiyonu biz tarım kanalıyla, sanayiyle verilsin diyoruz. Elekrik olarak vermeyelim. 

TÜRKİYE BÖLGESEL TARİFEYE ŞU AN HAZIR DEĞİL

Ulusal tarife 2012'nin sonunda bitiyor. Ama Türkiye'nin buna hazır olmadığını düşünüyoruz. Kanunla bunu 2015'in sonuna kadar uzatmayı düşünüyoruz. Bölgesel tarifede meskende 42 kuruş olacaktır Urfa Viranşehir'de, İzmit'te de 25 kuruş olacaktır. Bölgesel tarifede kaçakları kendi içinde yaptık. Türkiye havuzuna atıyorduk. 

URFA'DA İZİNSİZ SU KUYUSU AÇANLARA SÜRE VERDİK

Ben Urfa'ya gittim toplantı yaptım. 16 Nisan'a kadar dedik ki burada 4 bin küsür tane kuyu var. Aboneliğini yapmamış. DSİ'den izin almamış. Yeraltı su seviyelerine bakmadan kuyusunu vurmuş. Eğer siz bunları legalite ederseniz, abone olursanız biz sizin elektriğini düzenli olarak vereceğiz. Ama eğer olmazsanız biz sizin elektriğini keseceğiz. Bu bir iradedir, uygulanacak. 

DÜRÜST VATANDAŞIN HAKKINI KORUMAMIZ LAZIM

Oradaki vatandaşımız kendisine kul hakkı olarak hem de devlet hakkı olarak görmemesi lazım. Çok dürüst insanlarımız var. Dokusu çok iyi olan bölgemiz. Onların hakkını korumamız lazım. Zamanında ödeyen tüketicinin hakkını korumamız lazım. Ne yaparak abone olmayanların elektriğini keserek dürüst vatandaşın hakkını korumamız lazım. Bununla ilgili iradeyi koyduk. Türkiye iletim hattı en uzun olan Avrupa ülkesidir, kayıbı artırıyor. Yüzde 9.5-10'lara 2015 sonunda indirmiş olacağız."