BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

BM'de Suriye anlaşmazlığı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye hükümetinin gösterileri bastırmakta kullandığı şiddeti kınayacak bir metin üzerinde anlaşmaya varamadı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye hükümetinin gösterileri bastırmakta kullandığı şiddeti kınayacak bir metin üzerinde anlaşmaya varamadı.

Güvenlik Konseyi, uzun süredir Suriye'de yaşanan ayaklanmalara cevap verip vermemek konusunda bölünmüş durumda.

Ancak ordunun haftasonu Hama'da gerçekleşen gösterilere müdahalesi Konsey'i harekete geçirdi.

BBC muhabiri Barbara Plett, Avrupa hükümetlerinin temsilcilerinin Suriye'deki şiddete tepki verilmesine ilişkin siyasi irade oluştuğunu vurguladığını aktarıyor.

Plett, göstericilere yapılan saldırılara ilişkin kınamanın nasıl bir dil kullanması konusunda anlaşmazlık yaşandığını da ekliyor.

Bir başka anlaşmazlık noktası ise güvenlik güçlerine karşı gerçekleştirildiği bildirilen şiddetin karar metnine dahil edilip edilmemesi noktasında yaşanıyor.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler elçisi Vitaly Churkin, metnin dengeli olmadığını ve bir tarafa daha yakın durarak iç savaşın eşiğindeki ülkedeki durumu kötüleştirme riski taşıdığını ifade etti.

Güvenlik Konseyi ayrıca uygun tepkinin henüz uluslararası kanun hükmü taşıyan bir karar metni mi yoksa daha az bağlayıcılığı olan bir metin mi olduğu konusunda da mutabakata varabilmiş değil.

Suriye'den gelen son haberlere göre ise, güvenlik güçleri ülkenin çeşitli yerlerindeki göstericilere ateş açtı.

Görgü tanıkları ülkenin kuzey doğusundaki Hasaka, liman kenti Latakya ve başkent Şam'da salı günü şiddet olayları yaşandığını aktarıyor.

Hama'da iftar sonrası tank ateşi açıldığı da ifade ediliyor.

Suriye hükümeti Hama'nın kontrolünü geri almaya çalışıyor ancak BBC'nin Orta doğu muhabiri şehrin büyük ölçüde kent sakinlerinin kontrolünde olduğunu ve bir çıkmaza girildiğini aktarıyor.