BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

BM'de Libya için yeni ad, yeni bayrak, yeni lider

BM'nin geçen hafta Libya'yı Ulusal Geçiş Konseyi'nin temsil edeceği kararı ardından, Bingazi merkezli yönetim bugün başlayan Genel Kurul toplantılarına ilk kez ülkenin meşru temsilcisi olarak katılıyor.

Abone ol

Libya'da Kaddafi yönetimine son veren geçiş yönetimi, Birleşmiş Milletler'in bugün başlayan Genel Kurul toplantılarına ilk kez ülkelerini temsilen katılıyor.

Birleşmiş Milletler, Kaddafi rejiminin meşruiyetini yitirmesi gerekçesiyle geçen hafta düzenlenen oylama ile Libya'nın üyelik sandalyesini Ulusal Geçiş Konseyi'ne vermişti.

Oylamada 193 üyeden 114'ünün desteğini alan Geçiş Konseyi için dünya liderlerini bir araya getiren Genel Kurul oturumları, konumlarını daha da pekiştirme fırsatı yaratacak.

Konsey, ülkenin hem bayrağını hem de resmi adını değiştirdi.

Muammer Kaddafi'nin 30 yılı aşkın süre önce 'Libya Arap Cemahiriyesi' adını verdiği ülke, artık sadece Libya olarak anılacak.

Libya, Filistinlilerin devlet olarak tanınma başvurusu ile birlikte, Genel Kurul gündeminde de en büyük ağırlığa sahip konu başlıklarından biri.

Temsilcilerin geçen hafta alınan bir dizi kararı hayata geçirmek için gerekli adımları netleştirmesi gerekiyor.

BM Libya'daki çatışmalar sırasında, sivil halka düzenlenen saldırılar nedeniyle uygulamaya koyduğu yaptırımları kaldırma kararı almıştı.

Ayrıca, siyasi geçiş sürecinin desteklenmesi için bazı düzenlemeler yapılması öngörülüyor.

Obama ile görüşme

Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdül Celil, oturumlar için New York'ta bulunduğu süre içinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek.

Libya, geçen hafta ülkeyi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Obama ile görüşmelerinde de öncelikli konulardan biri olacak.

BM'deki görüşmelerin öncelikli hedeflerinden bir diğeri de, 30 kadar ülkeden oluşan Libya Temas Grubunun feshedilerek BM Genel Sekreteri nezdinde bir 'Libya'ya dost ülkeler grubu' oluşturulması.

Genel Sekreter Ban Ki-moon, dün de Ian Martin'i Libya destek misyonu için özel elçi olarak atadığını açıklamıştı.

Diplomatlar düzenlenecek toplantıdan bilinenlerin ötesinde bir açıklama çıkmasını beklemiyor. Ancak Libya'nın yeni yönetimine desteğin teyidi açısından önemli bir olanak yaratacağı kaydediliyor.

Tüm bu adımlarla birlikte Ulusal Geçiş Konseyi, yeni hükümeti oluşturmakta geciktiği için eleştiriliyor.

Hükümeti oluşturma girişimleri bakanlıkların dağılımı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Pazar günü süresiz olarak ertelenmişti.