BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

O masadaki liderler sorguya çekilecek

Çankaya'da yapılan ve MGK kararıyla faili meçhul cinayetler işlendiği konusunun masaya yatırıldığı zirveye katılanlar ifade verecek.

Abone ol

Çankaya Köşkü'nde 1996 yılında yapılan Susurluk zirvesiyle ilgili eski İstanbul Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu'nun faili meçhul cinayetleri soruşturan Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel tarafından ifadeye çağrılacağı öğrenildi.

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, 1990'lı yıllarda faili meçhul cinayete kurban giden Ömer Lütfü Topal ve Tarık Ümit ile MGK kararı ile öldürüldükleri iddia edilen Kürt işadamları ve Susurluk kazasına dair birçok konunun masaya yatırıldığı 1996 yılındaki devlet zirvesi mercek altına alındı. Savcı Yüksel'in Topal cinayeti dosyasında yer alan zirve tutanaklarından hareketle, Yazcıoğlu'nu ifadeye çağıracağı öğrenilirken savcılığın zirveye katılan bütün isimleri de ifadeye çağırabileceği belirtiliyor.

22 Aralık 1996 tarihinde Çankaya Köşkü'nde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, siyasi parti liderleri Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu ve Deniz Baykal'ın katıldığı zirvede Susurluk, Ömer Lütfü Topal ve 90'lı yılların başından beri işlenen birçok faili meçhul cinayetler konuşulmuş, yapılan konuşmalar 75 sayfalık tutanaklarla kayda geçmişti.

TÜM LİDERLER DİNLENECEK

90'lı yıllarda işlenen cinayetlerle ilgili Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel ve Mehmet Özgür tarafından yürütülen soruşturmada liderler zirvesi tutanakları delil olarak soruşturma dosyasında yer almıştı. Savcılık önceki gün Çankaya Köşkü'ndeki liderler zirvesine tanık olan sürpriz bir ismi 'tanık' sıfatı ile ifade vermesi için telefonla bilgilendirerek, Ankara Adliyesi'ne davet etti. Sürpriz tanığın Yazıcıoğlu olduğu ve yarın ya da perşembe günü ifade vereceği öğrenildi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel başkanlığında toplanan zirvede, 'Kumarhaneler Kralı' Ömer Lütfi Topal cinayetinin özel harekât polisleri tarafından işlendiğinin bilindiği ortaya çıkmıştı.

Öte yandan adli kaynaklardan alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında liderler zirvesi toplantısına katılan isimlerin tamamının da bilgisine başvurulacağı belirtiliyor.