BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BM Suriye'de artan şiddetten kaygılı

BM, Suriye'de tırmanan şiddetin korkutucu boyuta ulaştığını bildirerek uluslararası güçlerden barış planının hayata geçirilmesi için daha fazla çaba göstermesini istedi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, Suriye'de tırmanan şiddetin korkutucu boyuta ulaştığını bildirerek uluslararası güçlerden barış planının hayata geçirilmesi için daha fazla çaba göstermesini istedi.

BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan'ın sözcüsü, Annan'ın yakında yeni bir konferans toplanmasını istediğini, ve barış planının "masadaki tek plan" olduğunu bildirdi.

Nisan ayında varılan anlaşmaya rağmen Suriye'de şiddet olayları devam ediyor.

Kuzey kenti Haffa'da yoğun top atışlarının devam ettiği bildiriliyor. Muhalifler doğudaki Der el Zur bölgesinde 10 kişinin öldüğünü söyledi.

ABD, Suriye hükümetinin Haffa'da yeni bir katliama hazırlandığı uyarısında bulunurken, bir BM raporu Suriye birliklerini muhaliflere karşı çocukları kalkan olarak kullanmakla suçladı.

'Diplomasi yoğunlaşıyor'

Annan'ın sözcüsü Ahmet Fevzi, barış çabalarının ve diplomasinin "yoğunlaştığı"nı vurguladı.

Fevzi, altı maddeli barış planının durumunu tartışmak üzere uluslararası bir temas grubunun toplanmasını ümit ettiklerini açıkladı, fakat tarih ve katılımcılar konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

Fevzi, "Bu grubun amacı plana güç kazandırmak ve onu bütünlüğüyle uygulama konusunda tarafları ikna etmektir, yeni bir plan yaratmak değil. Masadaki tek plan budur" dedi.

Fevzi, Suriye'de etkisi olan ülkelerden buradaki ölümleri durdurmaları ve barış planını uygulamaları için Suriye'deki taraflar üzerindeki baskıları artırmaları yönünde Annan'ın istekte bulunduğunu söyledi.

Özellikle Suriye'nin müttefiki Rusya'ya, etkisini bu yönde kullanması için baskı yapıldığı bildiriliyor.

Ruysa Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Çarşamba günü Tahran'a bir gezi düzenleyerek İran'ın da katılacağı bir konferans çağrısında bulunacak. Ancak ABD buna şiddetle karşı çıkıyor.

Bu arada Pakistan'ı ziyaret etmekte olan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'ye dış müdahalenin sözkonusu olmadığını ve barışçıl bir geçiş için bütün çabanın gösterildiğini bildirdi.

Hague, "orayı başka bir Libya olarak görmemek lazım" dedi.

Taraflar birbirini suçluyor

Bu diplomatik çabalar devam ederken Haffa'da Suriye askerlerinin isyancıları sekiz gündür kuşatma altında tuttuğu bildiriliyor.

Özgür Suriye Ordusu'ndan bir komutan Haffa'da durumun vahim olduğunu, ordunun birkaç dakika içinde şehre girebilecek haldeyken girmeyip ezmeye çalıştığını bildirdi.

İsyancılar, sivilleri şehirden çıkarmak için şehir dışına topladıklarını, fakat o bölgelerin de ateş altında olduğunu belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, BM askeri gözlemcilerinin girmesine izin verilmeyen Haffa bölgesinde Suriye hükümetinin "başka bir katliam örgütlemekte olabileceği"ne dair kaygılar olduğunu bildirdi.

BBC'nin Beyrut muhabiri Jim Muir ise Suriye devlet televizyonunun militanlar arasındaki telefon görüşmelerinin kaydı olarak duyurduğu bazı kayıtlara göre, bir isyancının Haffa'da katliam emri verdiği ve hükümeti suçlamak için bunun filme alınmasını istediğini bildiriyor.

Bir süre önce de aktivistler, hükümet kuvvetlerinin Hule'de 108 kişiyi, Hama'daki Kubeyr köyünde ise 78 kişiyi öldürdüğünü söylemişti.

Fransa da bugün yaptığı açıklamada Suriye'de "yeni katliamlar" olmasından kaygı duyduğunu bildirdi.