BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

BM: Somali'de kıtlık koşulları ortadan kalktı

Birleşmiş Milletler geçen yılın Temmuz ayında ilan edilen kıtlık koşullarının ortadan kalktığını ancak milyonlarca insanın hâlâ yardıma muhtaç olduğunu açıkladı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Somali'de altı ay önce ilan edilen kıtlık koşullarının sona erdiğini açıkladı.

BM altı ay önce, 20 yıldır dinmeyen bir iç savaşı yaşayan Somali’nin kıtlıkla karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.

Geçen altı ayda iyi mahsul alınması ve insani yardım kuruluşlarının çabaları sonucunda gıdaya erişim oranının arttığı ve kıtlık koşullarının bu nedenle aşıldığı bildiriliyor.

Ancak Birleşmiş Milletler insani yardım koordinatörü ülkede durumun oldukça ciddi olduğunu söylüyor.

Somali gıda Güvenliği ve Beslenme Analizi Birimi, ülke nüfusunun üçte birine denk düşen yaklaşık 2,3 milyon kişinin halen acil yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Somali, 20 yıl önce hükümetin devrilmesinden bu yana işleyen bir merkezi yönetime sahip değil.

Birleşmiş Milletler, geçen yılın Temmuz ayında, Somali'nin güneyinde kıtlık yaşandığını açıklamış, Eylül ayında ise ülkenin sekiz bölgesinden altısında kıtlık koşulları yaşandığını duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler'in Somali'deki insani yardımlardan sorumlu koordinatörü Mark Bowden, koşullardaki iyileşmeye rağmen riskin sürdüğünü ve dış desteğin kesilmesi durumunda tekrar kıtlık koşullarına dönüleceği uyarısında bulundu.

Koşulların Mayıs ayından itibaren tekrar kötüleşme riski taşıdığını belirten Bowden, milyonlarca insanın dış yardım olmadan hayatta kalamayacağını da ifade etti.