BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.311,51
HABER /  GÜNCEL

Kızıl Kımer liderine ömür boyu hapis

Kamboçya'da Kızıl Kımerlerin en acımasız cezaevlerinden birinin sorumlusu Kaing Guek Eav'ı ömür boyu hapse mahkum etti.

Abone ol

Kamboçya'da Birleşmiş Milletler destekli soykırım mahkemesi Kızıl Kımer liderlerinden Kaing Guek Eav'ın cezasını artırarak ömür boyu hapse mahkum etti.

Duch olarak bilinen 69 yaşındaki Kaing Guek Eav, 1970'li yıllarda Phnom Penh'dek ünlü S-21 Tuol Sleng Cezaevi'nin yöneticisiydi.

Yargılanan ilk Kızıl Kımer lideri olan Kaing, 2010 yılında insanlığa karşı suç işlemekten mahkûm olmuştu.

Düşük rütbeli bir görevli olduğunu iddia ederek 35 yıllık hapis kararına Mart 2011'de itiraz eden Kaing'in başvurusunu reddeden mahkeme heyeti cezayı ömür boyu hapse çevirdi.

Tuol Sleng Cezaevi'nden geçen tahminen 17 bin kişinin büyük kısmının ağır işkencelerle rejime karşı suç işlediklerini itirafa zorlandıktan sonra başkent Phnom Penh dışında "ölüm tarlaları" olarak bilinen yerlerde öldürüldükleri biliniyor.

Tuol Sleng cezaevinden geçip de halen sağ olduğu bilinen yalnızca üç kişi var.

Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen mahkemede yargılanmayı bekleyen beş Kızıl Kımer liderinden ilki olan Kaing Guek Eav, insanlığa karşı suç işlemekle

Kamboçya'da, halen hayatta olan dört eski Kızıl Kımerler liderlerinin yargılanmasına ise ise geçen yılın Kasım ayında başlandı Yargılama halen devam ediyor.

Ülkede 1975'den 1979'a kadar süren ve Maoizmi takip ettiğini söyleyen Kızıl Kımer yönetimi sırasında iki milyona yakın insanın öldürüldüğü tahmin ediliyor.