BIST 9.716
DOLAR 32,52
EURO 34,78
ALTIN 2.421,73
HABER /  DÜNYA

Türkiye İran ve Rusya'yı kızdırdı!

İran Devlet Televizyonu Press TV, Türkiye'nin dış politikasını eleştiri bombardımanına tuttu.

Abone ol

İran Devlet Televizyonu Press TV'nin internet sitesinde yer alan bir yazıda, AKP'nin iktidara gelmesinden sonra komşularla sıfır sorun politikası izleyen Ankara'nın bu politikasının iflas ettiği öne sürülerek, "Türkiye'nin komşularıyla ilişkileri giderek belirsizliğe sürükleniyor" denildi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin üyelik arzularını söndürdüğünü ve Kıbrıs Rum Kesimi'yle ilişkilerin giderek kötüleştiğini yazan Press TV, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun son ABD gezisinde, Rumlardan yana tavır aldığını hatırlattı.

İran Devlet Televizyonu, son olarak Fransa'nın da Ermeni soykırımı iddiasıyla Ankara'yı sıkıştırdığını kaydetti. Ankara'nın, AB'nin kapıları kapatması halinde başından beri başka seçenekleri olduğunu öne sürdüğünü belirten Press TV şunları yazdı:

"Türkiye siyasi ve ekonomik gücünü kullanarak Müslüman ülkeler arasında belirleyici bir rol oynamak ve bölgede sorun çözücü rolüne soyunmak istedi. Ancak Türkiye'nin komşularıyla yabancılaşmasıyla birlikte bu bu rol de imkansız hale geldi. Türkiye'nin Suriye, Irak, Rusya ve İran'la ilişkileri her geçen gün kötüleşiyor ve bunun uzun vadeli sonuçları olacak."

İran televizyonu Suriye'yi kastederek, Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde ilk kez açık bir çatışmaya girdiğini iddia ederek, "Çünkü Suriye'nin Esad liderliği altında İran'la oluşturduğu güçlü eksen Türkiye'nin bölgede anlamlı bir rol oynamasını engelliyor. Ankara, Suriye'yi Irak politikaları konusunda rakip olarak görüyor. Suriye'nin Filistin ve Lübnanlı örgüt ve partiler üzerindeki etkisi de Türkiye'nin Filistin ve Lübnan'da belirleyici bir aktör olmasına engel oluşturuyor" diye yazdı.

Rusya ve İran'ın Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 70'ini karşıladığını hatırlatan Press TV, "Ancak Türkiye, NATO füze kalkanı yüzünden, Suriye nedeniyle zaten kendisine kuşkuyla bakan her iki ülkeyi de kızdırdı. Ankara, Suriye'ye karşı askeri bir maceraya girerek Rusya ve İran'ı daha da karşısına almak istemeyecektir" ifadesini kullandı.