BIST 10.644
DOLAR 32,13
EURO 34,97
ALTIN 2.503,54
HABER /  GÜNCEL

BM: Latin Amerika'da gelir dengesizliği artıyor

BM'in yaptığı bir araştırma, Latin Amerika'da artan gelir eşitsizliğine dikkat çekiyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in yaptığı bir araştırma, Latin Amerika'nın büyük bölümünde zengin ile yoksul arasındaki gelir uçurumunun giderek büyüdüğünü ortaya koydu.

BM İnsan Yerleşimleri Programı Habitat raporuna göre, nüfusun en zengin yüzde 20'lik diliminin geliri, en yoksul yüzde 20'nin gelirinin 20 katına tekabül ediyor.

Araştırma, gelir dengesizliğinin en yüksek olduğu ülke olarak Guatemala'yı tespit ederken, Venezulea göreceli olarak eşitliğin en gelişkin olduğu ülke.

Habitat, nüfusun onda sekizinin şehirlerde yaşadığı Latin Amerika'yı kentleşme oranının en yüksek olduğu bölge olarak tanımlıyor.

'Latin Amerika Kentlerinin Durumu' adlı rapor, 2050'de Latin Amerikalıların onda dokuzunun şehirlerde yaşayacağını ortaya koyuyor.

Raporda, bölgedeki mevcut göreceli ekonomik istikrar ve düşük nüfus artışının kentlerde yaşamı daha eşit kılmak için kullanılmaya çalışıldığı belirtiliyor.

BM Habitat'tan Erik Vittrup, "bugünkü en önemli sorun kentlerdeki eşitsizliğin nasıl giderileceği sorunudur" diyor.

Latin Amerika'da gelir eşitsizliğinin büyük boyutlarda olduğunu belirten rapor, "büyük orandaki iş açığı ve özellikle gençleri ve kadınları etkileyen kayıtdışı çalışma" sorununa dikkat çekiyor.

Rapor, 1990-2009 yılları arasında Kolombiya, Paraguay, Kosta Rika, Ekvador, Bolivya, Dominik Cumhuriyeti, Arjantin ve Guatemala'da eşitsizliğin arttığını belirtiyor.

Fakat kentleşme patlamasının sonuna gelindiğini, şehirlerde sefalet, yoksulluk ve işsizliğin azalma eğiliminde olduğunu belirten Vittrup, bölgede hayat standartları, eşitlik ve sürdürülebilir kalkınma konusunda olumlu gelişmelere de dikkat çekiyor.