BIST 10.231
DOLAR 32,34
EURO 34,79
ALTIN 2.389,84
HABER /  GÜNCEL

BM: Kobani düşerse Türkiye tehdit altına girer

Birleşmiş Milletler'in Suriye temsilcisi Staffan de Mistura, "IŞİD'e karşı mücadele konusunda ciddiysek Kobani'ye yardım etmeliyiz. Sınırın neredeyse tümünü IŞİD'in kontrol etmesi Türkiye'yi de tehl'keye sokar" dedi. Kobani'de yoğun çatışmalar sürüyor.

Abone ol

ABD öncülüğündeki koalisyon hava kuvvetleri, Kobani'deki IŞİD mevzilerine şimdiye kadar en yoğun bombardımanı gerçekleştirdi. Hava operasyonu, IŞİD'in Kobani'deki ilerleyişini durdurdu.

Bölgedeki gazeteciler çatışmaların devam ettiğini ancak IŞİD'in ilerleyişinin durduğunu bildiriyor.

BBC'ye konuşan PYD (Demokratik Birlik Partisi) Eş Başkanı Salih Müslim, hava operasyonlarının "faydalı" olduğunu söyledi. Müslim, "Daha önceki bombardımanlar Kobani'den uzağa yapılıyordu. Ancak dün akşam itibariyle Kobani çevresindeki mevziler vuıruluyor. Özellikle de IŞİD'in kullandığı tanklar ve ağır silahlı araçlar hedef alınıyor" dedi.

YPG komutanı Meysa Abdo da BBC'ye yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin 'en etkili saldırıları gerçekleştirdiğini' teyit etti ve "Şimdiye kadar böyle etkili bir şekilde vursalardı IŞİD kente yaklaşıp bu düzeyde tahribat yapamazdı" dedi.

'Türkiye'nin müdahalesi' sorusu

PYD Eş Başkanı Müslim, Türkiye'nin Kobani'ye askeri müdahalesinin "değerlendirebileceğini" de söyledi.

Türkiye-Suriye sınırından bildiren BBC muhabiri Paul Adams da, Kürtlerin Türk askerinin müdahil olmasını istemediklerini söylediğini, fakat Türkiye'nin silahlı Kürt savaşçıların kendilerine katılması için geçişine izin verilmesini istiediklerini aktardı. Adams, görünürde böyle bir izin verileceğine dair işaret olmadığı yorumunu yaptı.

Dün Kobani merkezine doğudan girmeye çalışan IŞİD'in yoğun çatışmaların ve hava operasyonlarının ardından saldırıları güneye kaydırdığı öğrenildi.
IŞİD militanları Kobani'yi batı, güney ve doğudan kuşattılar.

BM: Kobani düşerse Türkiye tehlikeye girer

Birleşmiş Milletler'in Suriye temsilcisi Staffan de Mistura bir açıklama yaparak, "Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadele konusunda ciddiysek Kobani'ye yardım etmeliyiz. Sınırın neredeyse tümünü IŞİD'in kontrol etmesi Türkiye'yi de tehlikeye sokar" dedi.

Mistura sözlerine şöyle devam etti "Eğer IŞİD Kobani'yi alırsa büyük bir insani trajedi ve katliam yaşanması söz konusu. Ayrıca Türkiye'yi de tehdit eder hale gelecekler. Kararı Türkiye'ye bırakıyorum."

Kobani'deki YPG güçleri ile IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanları, 20 günü aşkın süredir çatışıyor.

Londra merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Eylül ortasından bu yana, Kobani'de yarısından fazlası cihatçı savaşçılar olan en az 412 kişinin öldüğünü duyurdu.

Çatışmaların başlamasından bu yana yaklaşık 160 bin Suriyeli sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı.