BIST 10.744
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.504,14
HABER /  DÜNYA

Bizi İsrail yönetiyor

Harvard Dekanı Stephen Walt'ın "ABD siyaseti İsrail kontrolünde" şeklindeki raporu kriz yarattı.

Abone ol

Harvard Dekanı Stephen Walt'ın "ABD siyaseti İsrail kontrolünde" şeklindeki raporu kriz yarattı. İsrail lobisi ve ABD Kongresi ayağa kalktı, Walt dekanlıktan oldu!

Dünyanın en önemli üniversitelerinden Harvard Kennedy School of Government'ın dekanı Stephen Walt ve Chicago Üniversitesi'nden John Mearsheimer, özgürlükler ülkesi ABD'de söylemeye korkulanı yazmaya kalktı. Ancak beklemedikleri bir tepkiyle karşılaştı. İkili, 83 sayfalık makalede İsrail'in Amerika'yı her alanda ablukaya aldığını ve Amerikan yönetimlerinin İsrail'in çıkarına olmayacak hiçbir eyleme imza atamadıklarını kaydetti. Ve kıyamet koptu... Harvard tepkilere dayanamadı ve logosunu rapordan çıkardı. Walt'ın Haziran'da görevi bırakacağı açıklandı. Olay Kongre'ye taşındı. Amerikalı Senatörler, makaleyi sert bir dille eleştirdi. İsrail lobisinin Amerika'ya yön verdiğini anlatan rapor, uzmanları doğrularcasına yerden yere vuruldu. İşte ABD'yi karıştıran rapor:

Her yıl 3 milyar dolar
* 1973 Arap-İsrail Savaşı'nın ardından ABD, İsrail'e hiçbir ülkeye yapmadığı kadar yardım yaptı. Her yıl İsrail'e 3 milyar dolar yardımı sürdürüyor. Yani her İsrailli'nin cebine yılda 500 dolar koyuyor.

* İsrail'e yönelen terör Amerika için tehdit oluşturmuyor. Aksine El Kaide İsrail'in dostlarını hedef alıyor. Yani terörle savaşta İsrail'in dostluğu yarardan çok zarar...

* İsrail'in nükleer gücü diğer ülkeleri de bu amaca yöneltiyor.

* ABD'nin en güçlü ikinci lobi grubu AIPAC bir "de-facto İsrail casusu" olarak faaliyet gösteriyor.

* Yönetimdeki birçok isim (Libby, Wolfowitz...) İsrail yanlısı.

Halk desteklemiyor
* ABD nüfusunun yüzde 3'ünü oluşturan Yahudiler, Demokratlar'ın kampanya gelirlerinin yüzde 60'ını sağlıyor.

* Önemli basın organlarında 61 İsrail yanlısı yazar varken, İsrail karşıtlarının sayısı 5'te kalıyor. CNN'de İsrail'i eleştiren haber çıktığında 6 bin protesto maili yağıyor.

* Irak Savaşı'nın kritik sebeplerinden biri İsrailliler'in o dönemde Cheney'i pres altında tutmaları oldu.

* Durum böyle olunca ABD halkının yüzde 73'ü tarafsızlık istese de yönetimler İsrail'in güdümünde hareket ediyor. ABD eğer İsrail'e prim tanımaya devam ederse Irak'tan sonra sırada İran ve Suriye olacak.