BIST 10.428
DOLAR 32,20
EURO 34,92
ALTIN 2.410,80
HABER /  GÜNCEL

Kaçak işçi avı

Denetimlerin ilk haftasında, en çok kayıtdışılığın dershanelerde olduğu tespit edildi.

Abone ol

Maliye, ‘10x100’ adı verilen vergi denetim operasyonuyla kaçak işçi çalıştıranları kıskaca almayı planlıyor. İlk ayağı Ankara’da başlayan operasyonla, kaçak işçiliğin yoğun olduğu 10 sektördeki 100 büyük firmada denetimler yapılacak, belgeler incelenecek. Operasyon diğer illere de yaygınlaştırılacak...

MALİYE, yabancılar da dahil olmak üzere kaçak işçi çalıştıranlara odaklanarak vergi kaçağını önlemek için ‘10x100’ adlı yeni bir operasyon başlattı. Operasyon ile belgesizliğin ve kaçak işçi çalıştırmanın hakim olduğu 10 sektördeki 100 büyük firmada denetimler yapılacak. Listede, doktorlar, dershaneler, veterinerler, ayakkabıcılar, spor ve güzellik salonları, restoranlar, su ve tüpgaz dağıtım şirketleri, perakende dağıtım şirketleri, fotoğrafçılar ve kuru temizlemeciler bulunuyor.

DÜZENLİ DENETİM

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, 15 Mart’ta düzenli vergi denetimi sistemine geçti. Operasyon ile belgesizlik ve kaçak işçiliğin en yoğun olduğu 10 sektörde faaliyet gösteren en büyük 100 mükellefin vergi kayıtları adeta check-up’tan geçirilecek. Operasyon kapsamındaki mükellefler, ilk 6 ay sıkı denetime tabi tutulacak. Ardından yine 6 ay sürecek gözetim dönemi başlayacak. 6 ay sürecek denetimde, belge düzeni, kayıt nizamı, kayıtdışı işçi çalıştırıp çalıştırılmadığına bakılacak. Ardından gözetim sistemine geçilecek ve bu dönem de 6 ay sürecek.

6 İL SIRADA

Operasyonla sektörlerin önceki yıllardaki vergi beyanları ile mevcut vergileri karşılaştırılacak. Ardından sektörlerin vergi şeması istatistiki tablo haline getirilecek. Ankara’da başlatılan uygulama Konya, Antalya, Malatya, Denizli, Erzurum ve Kayseri vergi dairelerine de iletilerek, Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

BOYALI’YA DENETiM TEHDiDi

ÖTE yandan, geçtiğimiz hafta Ankara’da başlatılan ve yaklaşık 1 haftadır devam eden denetimler, bazı mükellefleri rahatsız etti. Denetim altına alınan sağlık sektöründen bir doktorun Ankara Vergi Dairesi Başkanı Cemal Boyalı’yı arayarak, ‘Benim hesaplarımı nasıl incelersiniz? Bunu yapamazsınız’ diye tehdit ettiği öğrenildi. Denetimlerin ilk haftasında, en çok kayıtdışılığın dershanelerde olduğu tespit edildi.