BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.394,54
HABER /  GÜNCEL

Bitlis'in ölümünde ürperten iddia

Eşref Bitlis'in ölümünden bir gece önce hargar nöbetçi olan asker 17 yıl sonra konuştu ve çok tartışılacak şeyler söyledi.

Abone ol

Jandarma Eski Genel  Komutanı Eşref Bitlis'in  kaza yaptığı uçağın bulunduğu hangardaki nöbetçi 17 yıl sonra sessizliğini bozdu.

Eşref Bitlis'in ölümünden bir gece önce uçağının bulunduğu hangarda nöbet tutan Tahir Metin, 17 yıl sonra Sabah gazetesinden Nurdeniz Erken'e açıklama yaptı. Metin, o gece hangara şifreyi bilen ve yüzünü göremediği birinin giridiğini, komutanının ise "Sen hayal görmüşsündür" dediğini belirtti.

Soğuk bir Ankara akşamı Güvercinlik Ulaştırma Grup Komutanlığı Hangarına 125 metre uzaklıktaki 5 numaralı kulübede Ordonat Er Tahir Metin nöbet tutuyordu. Tarih 16 Şubat 1993'tü. Akşam 19.30- 20.00 arası gecenin karanlığını ayak sesleri böldü. Aylardır ilk kez yürüyerek gece vakti bölgeden geçen biriyle karşılaşan Metin 'dur' ihtarında bulundu. Şüpheli kişi Metin'in sorduğu parola ve işareti doğru bildi. Er Tahir şüphelenmemişti, gördüğü kişi üniformalıydı. Gecenin koyu karanlığında yüzünü de seçememişti. Ama burada genellikle Havacılık okulunun devriyesi ciple dolaşırdı. Metin bu tanımadığı bereliyi gecenin karanlığında kaybolana kadar izledi

 Ertesi sabah hangarda, Orgeneral Eşref Bitlis'i Diyarbakır'a taşıyacak olan Beech Super King Air BE-200 çift motorlu uçağın uçuş hazırlıkları yapıldı. 17 Şubat 1993 günü saat 12.19'da uçak Ankara Güvercinlik'ten kalktı ve 7 dakika sonra düştü. Olayla ilgili Tahir Metin'in iki kez ifadesine başvuruldu. Metin çekinmeden yaşadıklarını ve hangar yolunda birini durdurduğunu anlattı. Ancak olay kayıtlara kaza olarak geçti.

CAN GÜVENLİĞİM YOK

Kazanın ardından 17 yıl geçti ve elde edilen yeni kanıtlar çerçevesinde dosya yeniden incelemeye açıldı. Metin'in ifadesi ise o gün olayın suikast olma şüphesini körükleyen belki de tek kanıttı. Ordonat Er Tahir Metin şimdi Bursa'da yaşıyor. 3 çocuk babası tekstil işçisi Metin "O günden bu yana tedirginlik içinde yaşıyorum. Asla yalan söylemedim, ne gördüysem anlattım. Şimdi can güvenliğimin tehlikede olduğuna inanıyorum" diyor. 

 Metin olaydan sonra iki kez askeri makamlarca ifadesine başvurulduğunu, hiçbir zaman sivil savcıya ifade vermediğini anlatıyor. Metin, ifadesini alan Bölük komutanı Üsteğmen Hüseyin Ülker'in kendisine "sen yanlış görmüşsündür" dediğini ifade ediyor.

Susurluk Raporu'na girdi

Ordonat Er Tahir Metin'in askeri dosyada yer alan ifadesi ilk olarak uçağın ikinci pilotu Tuğrul Sezginler'in kız kardeşi Saime Sezginler'in 1996'da uçak yapım firması olan Beechcraft'a karşı açtığı davada 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin atadığı bilirkişi heyeti raporunda geçti. Rapor, Metin'in ifadesine gönderme yaparak şu ifadelerle sonlandırdı: "Kaza günü öncesindeki gece, hangar civarındaki bir nöbetçi tarafından bildirilen kimliği bilinmeyen kişi ile yukarıda isimleri zikredilen motor iç aksamının enkaz mahalinde bulunmaması ve sağlam ve mukavim olan motor zarfının parçalanmamış ve hatta fazla deforme olmamış görüntüsü karşısında sabotaj ihtimali gözden ırak tutulmamalıdır."


Metin'in ifadesi TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu raporunda da yer aldı. Komisyona verdiği ifadede Eşref Bitlis'in "suikasta kurban gittiğini" belirten istihbarat astsubayı Hüseyin Oğuz "C-4 ile öldürüldü. C-4 uçağa pilot elbisesi içinde sokuldu. Nöbetçi bir asker bunu gördü" dedi. Bunun üzerine komisyon raporunda, Ordonat Er Tahir Metin'in de ifadesine yer verdi ancak Susurluk raporu da dosyanın yeniden açılmasına yetmedi.