BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adana'da çocuk istismarı konuşuldu

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarımızda Yaşanan Çocuk İhmal ve İstismarı" konulu panel düzenlendi.

Abone ol

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün "Çocuk Anne-Baba ve Öğretmenin Elinde Eşsiz Bir Emanettir" projesi kapsamında, "Okullarımızda Yaşanan Çocuk İhmal ve İstismarı" konulu panel düzenlendi.


Panele konuşmacı olarak Çocuk Mahkemesi Hakimi Mehmet Esen, Çukurova Üniversitesi Çocuk Koruma-Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurdan Evliyaoğlu, İhmal ve İstismara Uğramış Çocukların Davranış ve Duygusal Belirtilerinde Farkındalık Arttırılması konusunda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Avcı, İhmal ve İstismara Uğramış Çocuğun Yaşadığı Sürecin Titizlikle ve Gizlilikle Yürütülmesi konusunda Adana İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Komiseri Gökhan Mert ve İstismara Uğramış Çocuğun Psikolojisi konusunda Adana Adliyesi Denetimde Serbestlik ve Danışma Merkezi Psikoloğu Kezban Karıncalı katıldı.


Panelde ilk konuşmayı Prof.Dr. Nurdan Evliyaoğlu yaptı. Çocuk istismarının "duygusal, fiziksel ve cinsel" olarak yapıldığını söyleyen Evliyaoğlu, "2005 yılı Haziran ayında yürürlüğe giren çocuk koruma kanunu kapsamında adli çocuk olguların ruh ve beden sağlığının bozulup bozulmadığı sorusu giderek arttı ve Çukurova Üniversitesi bünyesinde kurulan Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı bu sorulara yanıt vermeye başladı. Adli çocuk olguların yaşadığı travmadan dolayı beden ve ruh sağlığının bozulmuş olduğu kararına varılan raporlar yargılama sürecinde cezayı arttırmaktadır. Suçun sonucunda mağdurun beden ve ruh sağlığının bozulması halinde 15 yıldan az olmamak üzere ceza verilmektedir" dedi.


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Olguları Değerlendirme Heyetine Şubat 2006- Ağustos 2009 yılları arasında çeşitli yollardan başvuran istismara uğramış olguların dosyaları retrospektif olarak değerlendirildiğini anlatan Evliyaoğlu, bu çalışmaya göre 484 olgunun 143'ü (yüzde 29,5) erkek, 341'i (yüzde 70,5) kız olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:


"Buna göre çocuk ve ergenler en çok duygusal istismara evde okulda her yerde maruz kalabiliyorlar. Örneğin sınavdan 95 almış, neden 100 almadın demek de bir nevi duygusal istismardır. Daha sonra katılımcılara sorduğumuz 'içinizden hanginiz fiziksel istismara uğramadınız?' sorusuna katılımcılardan sadece bir kişinin el kaldırması durumun ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Risk guruplarında hasta, zihinsel engelli çocuklar, anne babası olmayan, sokakta kalan çocuklar daha çok istismara maruz kalıyor."


Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Avcı ise, istismara en çok kadınların ve de çocukların maruz kaldığını belirterek bu tür olayların toplumda örtbas edilmeye çalışıldığını söyledi.
Cinsel istismarın her geçen gün arttığını da anlatan Avcı, istatistikler en çok istismarın üvey baba, akraba ve ailenin yakın çevresi tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı.
Yaklaşık 450 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ve 4 saat süren panelde son olarak söz alan İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Abdulgafur Büyükfırat da, bu çalışmaların artarak devam etmesi gerekliliğini vurgulayarak, paneli düzeyenlere, konuşmacılara ve dinleyicilere teşekkür etti.