BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.401,25
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bitlis'in küçük bastonlarına ilgi büyük

Bitlis'in Ahlat ilçesinde üretilen küçük boy bastonlar en az büyük boylar kadar rağbet görüyor.

Abone ol

Bitlis'in Ahlat ilçesinde hediyelik olarak üretilen küçük boy bastonlar, büyük bastonlar kadar ilgi görüyor.

Küçük bastonlar, özellikle ilçeye dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerce, küçüklüğü ve taşıma kolaylığı nedeniyle tercih ediliyor.

Boyları 25 ile 40 santimetre arasında değişen bu bastonlar, 15 ile 35 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

Ahlat'ta 15 yıldır baba mesleği olan bastonculuk yapan Bilal Karabulak, hediyelik eşyalar kategorisinde, küçük minyatür bastonlara talebin arttığını söyledi.

Karabulak, şöyle konuştu:

''Hediyelik olarak ürettiğimiz bu baston çeşidimiz, diğer ürettiğimiz bastonlar kadar ilgi görüyor. Boyu ortalama 25 ile 40 santimetre arasında değişen bu bastonların gövdesini yine ceviz ağacından yapılıyor. Gövdede Selçuklu mimarisi motifleri, baklava, kilim, kemik katmanlı desenler kullanıyoruz. Kafa tarafına ise kartal, kurt, at, şahin gibi hayvan figürleri kullanıyoruz. Bazı bastonları ise tamamen klasik Ahlat bastonu şeklinde yapıyoruz.''

Turistlerin ilgisi büyük

Baston satışlarını artırmak için çeşitli arayışlara girdiklerini belirten Karabulak, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin, süsleme ve bezemesiyle Ahlat bastonuna büyük ilgi duyduğunu dile getirdi.

Karabulak, ''Turist büyük bastonu çantasına bırakıp götüremiyordu. Bunun üzerine biz de küçük baston yapmaya başladık. Şimdi ilçeye gelen turistler mutlaka bir tane minik baston alıyor'' diye konuştu.

Küçük baston ile büyük baston arasında çok büyük bir fark olmadığını belirten Karabulak, küçük bastonun büyük bastona göre daha az işçiliğinin olduğunu, buna rağmen küçük bastonun daha fazla rağbet gördüğünü ifade etti.

300 baston üretiliyor

Ev ve işyeri aksesuarı olarak kullanılan bu bastonları, turistlerin çantasına koyarak gideceği yere götürebildiğini anlatan Karabulak, bu nedenle daha çok küçük baston üretmeye gayret sarf ettiklerini bildirdi.

Bastonun yapım aşaması hakkında da bilgi veren Karabulak, şunları dile getirdi:

''Küçük bastonun üretimi ilk önce ağacın temin edilmesiyle başlıyor. Daha iyi sonuç alabilmek için, baston için aldığımız ceviz ağacını bir iki yıl güneşte korumaya bırakıyoruz. Daha sonra ağacı çıtalar haline getirip, gerekli çizimleri yapıyoruz ve çıtaları boylarına göre ayırıyoruz. Çıtaları 25 ve 40 santimetre ebadında tornada düzelttikten sonra, kafa kısımlarını takıp, bir iki gün daha bu şekilde bekletiyoruz. Sonra bastonun işlemesine ve törpülüme işlemine başlıyoruz. Daha sonra zımparalıyoruz. Ardından kezzap ve cilayla renklendirmelerini yapıyoruz.''

Daha çabuk üretiliyor

Küçük bastonların genellikle büyük bastonlara göre daha seri yapıldığını belirten Karabulak, ancak bazı küçük bastonların yapımında büyük bastonlardan daha fazla zorluk çektiklerini kaydetti.

Karabulak, ''Çünkü büyük bastonların bazıları düz yani işlemesiz olabiliyor. Ancak küçük bastonlarda işlemeyi oldukça artırıyoruz. Yanı sıra figürleri de küçültmek zorunda kaldığımız için daha da zahmetli ve meşakkatli oluyor'' dedi.

Küçük bastonları 25 ile 40 santimetre arasında değişen ebatlarla ürettiklerini anlatan Karabulak, ilçedeki bir atölye yılda yaklaşık 300 küçük baston üretip pazarlandığını söyledi.