BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bitcoin yüzde 30'dan fazla düştü

Bitcoin, 20 Mayıs'tan beri elde ettiği tüm kazançları yitirdi. Sanal para birimi olan Bitcoin, bu hafta yüzde 32 değer kaybetti. Bitcoin nedir? Bitcoin ne zaman ortaya çıktı? Bitcoin'i kim kurdu?

Abone ol

Bitcoin, 20 Mayıs'tan beri elde ettiği tüm kazançları yitirdi. Sanal para birimi olan Bitcoin, bu hafta yüzde 32 değer kaybetti. Bitcoin nedir? Bitcoin ne zaman ortaya çıktı? Bitcoin'i kim kurdu?

Sanal para birimi Bitcoin'in değeri bugün 2,050 dolara kadar gerilerken, bu hafta yüzde 32 değer kaybetti. İnternetin bankasız ve devletsiz para birimi olarak bilinen Bitcoin'in değeri, son haftalarda rekor üstüne rekor kırarak pazar günü 3,000 dolara yaklaşmıştı. Ancak, bu haftanın başından itibaren kayıp yaşamaya başlayan Bitcoin, bugün 2,050 dolara kadar geriledi. Pazartesi gününden bu yana yüzde 32 değer kaybeden Bitcoin, Ocak 2015'ten bu yana en sert düşüşünü de kaydetmiş oldu. Böylece, Bitcoin, 20 Mayıs'tan bu yana elde ettiği tüm kazançları yitirmiş oldu. Uzmanlar, bu hafta ABD'li teknoloji şirketlerinin hisselerindeki düşüşe işaret ederek, Bitcoin'e talebin de azaldığını ifade ediyor. 

Bitcoin nedir?

Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından deneysel olarak başlatılmış, herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, herhangi bir üçüncü parti hizmetine aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir. Küresel piyasalarda, Dolar ve Euro’ya alternatif olarak lanse edilen Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC‘dir.

Bitcoin’in değerini ne belirliyor?

Bitcoin’in kendiliğinden, yani doğasından gelen bir değeri olmadığı gibi insanların kabulüyle değer kazandığını söylemek doğru olur. Onun değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca fiyatı artıyor, düşünce değeri azalıyor. Dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin bulunuyor. Yeni Bitcoin yaratmanın önceden belirlenmiş bir prosedürü ve limiti olduğu için arza göre talep hızlı artınca, Bitcoin değer kazanıyor.

Bitcoin nasıl kullanılıyor?

Öncelikle Bitcoin kullanabilmeniz için bir cüzdan oluşturmanız gerekmektedir. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Kişi başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Dilediğiniz kadar cüzdan oluşturabilirsiniz. Üstelik oluşturacağınız cüzdan için özel bilgilerinizi vermenize de gerek yoktur. Oluşturacağınız bu sanal cüzdan ile para alabilir, para gönderebilir hatta alış veriş bile yapabilirsiniz.

Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin doğrulanması için açık anahtarlı şifreleme (asimetrik şifreleme), noktadan-noktaya ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi teknolojiler kullanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş olarak imzalanarak gönderilir. Her işlemin ağa duyurulumu yapılır ve blok zincirinde yerini alır. Böylece eklenen Bitcoinler birden fazla kere kullanılamaz. Bitcoin bu teknolojileri kullanarak, herkesin kullanabileceği hızlı ve son derece güvenilir bir ödeme ağı sağlamaktadır.

Satın aldığınız ya da çıkarttığınız Bitcoinleri internet üzerinden harcayabilir, alış veriş yapabilirsiniz. Bizim ülkemizde henüz olmasa da dünya üzerinde Bitcoin'i kullanan mağazalar ve restoranlar bulunuyor ve bu yerlere Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigator üzerinden ulaşılabilirsiniz. Ayrıca bu yıl içerisinde Paypal, Bitcoin’i ödeme sistemi olarak kabul ettiğini duyurdu. Paypal vasıtasıyla alış verişlerinizde Bitcoin’i kullanma imkanınız bulunuyor.

Bitcoin güvenli midir?

Bitcoin’ın bağlı bulunduğu protokoller bulunmaktadır. Bu protokoller çerçevesince yaptığınız her işlem şifrelenir. Aynı zamanda Bitcoin yapı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahiptir. Cüzdanınızın şifresini çaldırmanız ya da bilgisayarınızın hacklenmesi gibi kullanıcı hatası ya da dikkatsizliği sonucu oluşan durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bu durum cüzdanınızı ya da kredi kartınızı kaybetmekten ya da çaldırmaktan farksızdır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki kez harcanması mümkün değildir. Paranın size ait olduğunu ve daha öncesinde başka birisine gönderilmediği, işlem öncesinde sistem tarafından teyit edilir. Bu nedenle kontrolsüz bir şekilde, hileli yollarla Bitcoin yaratıp satmak mümkün değildir.