BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.400,78
HABER /  GÜNCEL

Birçok dünya lideri Mandela’nın cenaze törenine katılacak

Yaklaşık 60 ülke liderinin Nelson Mandela’nın cenazesi törenine katılacağı belirtiliyor. Liderler arasında Barack Obama, François Hollande ve David Cameron da var.

Abone ol

Güney Afrika’dan yapılan açıklamada yaklaşık 60 ülkenin liderinin Nelson Mandela’nın cenazesine katılacağı belirtildi.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İngiltere Başbakanı David Cameron Salı günü Soweto stadyumunda düzenlenecek törene katılacak liderler arasında yer alıyor.

Güney Afrika’nın ilk siyah devlet başkanı Mandela Perşembe günü ölmüştü.

Salı günü Johannesburg'un eteklerinde bulunan 95 bin kişi kapasiteli FNB stadyumunda resmi tören düzenlenecek.

Stadyumda düzenlenecek törene katılacaklar arasında ülkelerin liderleri kadar farklı alanlardan uluslararası isimler ve ünlüler de yer alacak.

Ban Ki-mun'dan Bono'ya

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Devlet Başkanı Joachim Gauck, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Hollanda Kralı Willem-Alexander ve İspanya Veliaht Prensi Felipe de katılımcılar yer alıyor.

Üç eski AB lideri George W. Bush, Bill Clinton ve Jimmy Carter de ABD Başkanı Obama ve First Lady Michelle Obama’nın yanında bulunacak.

Brezilya’dan Dilma Rousseff, Filistin lideri Mahmut Abbas ve Hindistan’dan Pranab Mukherjee de katılımcı listesinde.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılıp katılmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Apartheid karşıtı harekete liderlik yapan ünlü isimlerden Peter Gabriel ve Bono’nun da katılımı bekleniyor.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma Cumartesi günü tüm Güney Afrika halkını Mandela'ya dua etmeye çağırmıştı.

Jacob Zuma çağrısında "Özgürlük ruhunu canlı tutan ve yeni bir toplum yolunda bize öncülük eden bu olağanüstü devrimcinin hayatını kutlamak için, yas tutarken, aynı zamanda en yüksek sesimizle şarkı söylemeli, dans etmeli ve ne yapabiliyorsak yapmalıyız. Madiba için şarkı söylemeliyiz" demişti.

Gelecek Pazar toprağa verilecek

Kabile ismi Madiba'yla da anılan Nelson Mandela, gelecek Pazar çocukluk ve emeklilik yıllarını geçirdiği Kunu köyünde toprağa verilecek.

Törenden sonra Mandela'nın cenazesi, başkent Pretoria'da üç gün boyunca kortej eşliğinde belirlenen güzergahlardan geçirilecek.

Mandela'nın naaşı Cuma günü cumhurbaşkanlığı, meclis, başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu Union binalarında katafalka konacak.

Aylardır tedavi gören Mandela 95 yaşında yaşamını yitirmişti.

Eski Güney Afrika lideri yaşamının 27 senesini hapiste geçirdikten sonra 1994 yılında Güney Afrika’nın ilk siyah devlet başkanı olmuştu.

Mandela 1993’te Nobel Barış Ödülünü almıştı.