BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bir belgesel nasıl kötü yapılır?

Tuna Serim, yönetmen Halit Refiğ'in çektiği 'Yorgun Savaşçı'nın başına gelenlerin anlatıldığı; daha doğrusu anlatılmadığı belgeselin koskoca bir fare doğurduğunu yazdı.

Abone ol

Ünlü yönetmen Halit Refiğ tarafından çekilen ve daha sonra esrarengiz bir şekilde ortadan kaldırılan 'Yorgun Savaşçı'nın belgeseli CNNTÜRK ekranlarına geldi. Televizyon yazarı Tuna Serim, Yorgun Savaşçı'nın konu edindiği 'Oradayım Belgeseli' nin koskoca bir fiyaskodan ibaret olduğunu yazdı:

CNNTÜRK'TE cumartesi günü yayınlanan 'Oradaydım' belgeselinde TRT'nin yakılan dizisi Yorgun Savaşçı konu edildi. Konuk tabii ki yönetmen Halit Refiğ idi. Refiğ, dakikalarca filmin çekim aşamasını anlattı, senaryo yazımını, oyuncu seçimini, silahların ve kostümlerin sağlanmasını, ama nedendir bilinmez, asıl konuya yani yakılmasına neden olan olaylara ve kişilere değinmedi. Oysa, 'Yorgun Savaşçı', çekimine karar verilen ilk günden, yakıldığı son güne kadar, basın, TRT ve 12 Eylül yönetiminde yer alan bir grubun kışkırtmalarıyla ve engellemeleriyle karşılaşmıştı. Halit Refiğ'i yıllardır tanıyan ve 'Yorgun Savaşçı' olayına çok yakından tanık olan bir gazeteci olarak, yönetmenin asıl noktaya, yani yakılma nedenlerine değinmeden; filmi nerede, nasıl, kimlerle çektiğini anlatmasına doğrusu şaşırdım. Belgeseldeki kurguya göre, olayları bilmeden izleyen bir gencin aklına 'Yorgun Savaşçı galiba stüdyodaki elektrik kontağı sonucu yanmış' şeklinde bir düşünce bile gelebilirdi! Bırakın usta bir haber ekibini, bir magazin yazarı bile böyle bir yakılma olayı ile karşılaştığında üç soru sorardı. Neden yakıldı?, nerede yakıldı?, kimler yaktırdı?.. Bunların cevabı 'Oradaydım' belgeselinde karşımıza çıkmadı. Yapımcılar Refiğ'i konuştururken sanki TRT 2'deki 'Bir Filmin Öyküsü'nü gerçekleştirmeye çalışmışlar! Aklıma, acaba Refiğ konuştu da, CNN mi kesti sorusu geldi. Bu program, sinema-televizyon dersi veren kuruluşlarda 'Bir belgesel nasıl kötü yapılır' dersi olarak gösterilebilir!
*
'GELİNİM Olur musun?'da Semra Hanım'ın yeni yüzü ortaya çıktı. Oğlu evlense de gelinini rahat bırakmayacakmış, eve almazlarsa tekmeyi vurup girermiş. Bence bu hanımı Türk kaynanaları dava etmeli, kötü izlenim yarattığı için.
*
CUMARTESİ akşamı TRT 2'de müzikal 'Annie' filmi gösteriliyor, gelenek olarak(!) filmden önce iki sinema eleştirmeni konuşuyor. İnanamadım, filmi plan plan anlattılar, geride seyredecek şey kalmadı.
*
STAR TV'de yeni şov programı 'En Güzel İkili' eğlenceli başladı. İki seksi sunucuya bir de bol dans eden Davut Güloğlu katılınca eğlence çoğaldı. Şarkıcı Gülşen ve Nez'in sunuculuk yaptığı programda Nez, öne çıkmaya hazır bir panter gibiydi. Gülşen kendini şarkıcılığa adadığı için Nez, göbek attı, seyirciye işaretler etti, konuklarla konuştu, işi tek başına götürmeye kalktı. Bakalım program tutacak mı?
*
TGRT'NİN büyük tanıtım yaptığı ve her gün yayına soktuğu 'Çocuğun Var, Derdin Var' dizisi bekleneni veremedi. İzleyici mektupları dizideki esprilerin çok sıradan olduğunu söylüyorlar, bazıları da Şevval Sam-Cem Davran ikilisinin yeterli olmadığını; neden ne olursa olsun diziyi revize etmek gerekiyor.

Yazı: Tuna Serim
Kaynak: www.tercuman.com.tr