BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bingöl ikinci defa rekor kırdı

Türkiye'de en fazla 'evet' oyunu veren Bingöllüler, referandum değerlendirmesinde bulundu.

Abone ol

Bingöl, 1982 Anayasası'na en fazla ret oyunu vermesinin ardından, 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleşen referandumda da rekor 'evet' oyu kullanarak tercihini belirledi.

Türkiye'de en fazla 'evet' oyunu veren Bingöllüler, referandum değerlendirmesinde bulundu.

1982 mağdurlarından olan ve o dönemde cezaevinde yatan Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Bingöl İl Temsilcisi Cuma Karaarslan, Bingöllülerin kendi geleceğini zora sokmadan her zaman umuda oy verdiğini söyledi.

Karaarslan, "Türkiye'de 82 Anayasası'na hayır diyenlerin en yüksek olduğu il Bingöl idi. Şimdi yeniden bir referandumla Türkiye'nin yine rekorunu Bingöl evet diyerek kırdı. En önemlisi katılım oranının yüksek olduğu bir dönem içinde yine bu rekoru kırmış olarak kabul ediyoruz. İki nedeni aynı olarak görüyorum. Biri bir rezaletten çıkışı, bir huzura varışı anlatan bir yolculuk gibi geliyor bana. 12 Eylül'de Bingöllülerin en çok etkilendiği dönemler yaşandı. Hemen hemen her ailede ve her evde mutlaka o dönemden zarar görüp, cezaevlerinde yatan insanlar oldu. O dönemlerde 'hayır' oranının yüksek çıkmasının temelinde zarar görenlerin yaşıyor olmasıydı. Bugün ise onlar hala yaşıyor. Bu dönemde çok önemli bir rövanş gibiydi. Burada 12 Eylül'ün yargılanması çok önemli bir hususu taşımıyor bence, olası bundan sonraki darbelerin önlenmesi açısından önemliydi. O dönemi yaşayan Bingöllüler nasıl ki o dönemin anayasasına 'hayır' dediyse bu dönem de o anayasadan çıkış yolu, huzura eriş yolu için daha büyük oranda 'evet' demiştir" dedi.

Bingöllülerin her zaman doğruyu tercih ettiğine inandığını belirten Cuma Karaarslan, her dönem doğru ve toplu hareket edildiğini söyledi. Karaarslan, "Bingöllüleri öteden beri takdir ederiz. Demokrasiyi sindirebilen, anlayabilen, ruhlarıyla anlayabilen, gerçekten gönül gözüyle görebilen bir yapıya sahipler. İnsanı merttir, bu mertliğini buraya da yansıtmıştır. Doğru hareket, toplu hareket gibi bir şeydir. Ama en görkemlisi doğru karar verirken Türkiye ortalamasının üzerinde olağan bir karar vermiştir.

Bingöllü kendini heder, heba etmez, umuda her zaman oy verir, umuda her zaman bir yol verir. Bir imkan daha verir ola ki kendi geleceğini inşa etmede iyiyi oynar, pozitifi oynar. Bunu har zaman gördük. Bingöl kendi geleceğini zora sokmadan, doğru olana hem ruhsat veriyor hem de kendi geleceğine iyi niyetle bakıyor. Bu gerçekten çok büyük bir marifet. Bunları gören bir halkın kanaatimce toplu bir ruhu vardır. Bingöl yine toplu bir ruhla güzel geleceğine, demokrasiye inancını ortaya koyup 'evet' demiştir"
şeklinde konuştu.
Bingöl'ün neden 'evet' dediğini bilerek bu oylamayı yaptığını belirten Halim Tekyaşar ise, sivil anayasanın her Bingöllü tarafından istendiğini söyledi. Tekyaşar, "1982 Anayasası oylamasında Bingöl büyük oranda ret kullandı. 12 Eylül 2010 referandumunda da Bingöl yüzde 95'in üzerinde evet kullandı. Türkiye Cumhuriyeti ya Bingöl'ü anlamadı ya da Bingöl kendini anlatamadı. Bingöl iki defa Türkiye'ye kendini ifade etmiştir. 82 Anayasası'nda ve 2010 referandumunda kendini ifade etmiştir. Bingöl çok sağduyulu
bir ildir. Ülkesinden, devletinden, milletinden yana bir halktır. Bingöl oylamaya gittiğinde evet veya hayırın ne manaya geldiğini bilerek tercihini yapmıştır. Bingöl demokrasi istediği için 'evet' demiştir. Evet derken nedenini bile bile bunu istemiştir. Sivil anayasanın getirilmesi için en güzel kararı Bingöl vermiştir" ifadelerini kullandı.
Şefik Bolluk isimli vatandaş ise, 1982 Anayasası'na karşı olduklarını ve yeni bir anayasa istedikleri için sandığa giderek 'evet' oyu kullandıklarını belirtti.