BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.439,53
HABER /  POLİTİKA

Binali Yıldırım'dan seçim iddialarına cevap

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin İsrail ile anlaştığını ve imzaların atılacağını söyledi. Yıldırım, Rusya'ya gönderilen mektubun içeriğinin açık olduğunu, gerekirse pilotlar için tazminatın ödenebileceğini söyledi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'ya gönderilen mektubun içeriğinin açık olduğunu söyledi. Rus tarafının bunu kendi iç politikalarında nasıl değerlendirdiği konusunun kendilerini ilgilendirmediğini söyleyen Yıldırım, baskın seçim iddialarını ise yalanladı. 

Binali Yıldırım, TRT Haber'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Rusya'ya gönderilen mektubun içeriğinin çok açık olduğunu,

Suriye'de barış istiyorum ama Esed ile bu sürecin gitmeyeceğini tüm dünya biliyor.

Türkiye'nin Rus savaş uçağının düşürülmesinden dolayı duyulan üzüntüyü dile getirdiğini anlattı. Yıldırım şöyle konuştu:

"Mektubun içeriği çok açık. Biz üzüntümüzü belirtiyoruz ve gerekirse bu konuda tazminat ödeyeceğimizi söylüyoruz. İç siyasetlerinde bu konu nasıl takdim edilir, biz bu işin o tarafında değiliz. Bu tek taraflı bir irade değildir. Her iki taraf da bunu istemiştir. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır. Bundan sonra önümüze bakacağız.

İSRAİL İLE MUTABAKAT TAMAM

İsrail meselesine gelince. Mutabakata varıldı, anlaşma sağlandı. Zannediyorum yarın da imzalanacak. Bu konuda yetkiyi verdik. Hemen

arkasında İsrail ve bizim tarafımızda onay süreci var. Büyük elçileri tayin edip göndermek için bu onayları beklememiz gerekmiyor. Bir iki hafta içerisinde bu işlemlerin tamamlanacağını düşünüyorum.

"SURİYE ESED İLE OLMAZ"

Cenevre barış görüşmeleri çerçevesinde Suriye ile başlatılan görüşmeler

Seçimi gündeme getirmek millete kötülük yapmak demektir. Önümüzde önemli bir süre var. Siyasi istikrarın olduğu bir süreç var.

var. Bunlar devam ediyor ama yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda barış sürecinin acilen hayata geçirilmesini istiyoruz. Esed ile bu sürecin gitmeyeceğini biliyor. Milyonlar yerini yurdunu terk etti. Gelsin Esed yönetime devam etsin demek, burada barış istememek anlamına geliyor. 

"MISIR İLE İLİŞKİLER GELİŞTİRİLEBİLİR"

Mısır meselesi çok nettir. Demokrasiye bir darbe olmuş ve Sayın Mursi yönetimden indirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuyu dile getirmiş Mursi'nin yönetimden uzaklaştırılmasını kabul etmediğimizi tüm dünyaya duyurmuştur.

Mısır ile aynı bölgedeyiz. İstesek de her şeyi kesemeyiz. Coğrafi bir ağımız ve yakınlığımız var. O yüzden oradaki rejim değişikliğinin şekli, Mursi başta olmak üzere onun ekibine uygulanan haksız cezalar üzerinde duruyoruz. Buna rağmen ticari konusunda bir engel yok. Belki ilerde normalleşmeye de zemin hazırlanmış olur. Bakanlar seviyesinde bile ilişki başlayabilir. Biz buna hazırız. Herhangi bir rezervimiz yok.

"AVRUPA BİRLİĞİ SAMİMİ DEĞİLDİR"

Biz samimiyet istiyoruz. Avrupa Birliği'nden samimiyet istiyoruz. Suriyeli mültecilerle ilgili verecekseniz kaynağı verin ama bunu tekrarlatmayın. Türkiye kimseye söylemeden ve yardım beklemeden bu insanlara el uzatmıştır.

Cumhurbaşkanımız AB konusundaki en büyük kararın millete ait olduğunu söylemiştir. Bu sözlerin yanlış anlaşılmaması gerekiyor. Eğer bize AB üyelik için çağırırlarsa bunu millete soracağımız denilmiştir.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Niye kıvırıyorsunuz. Kalkmadan önce ayrı kaldırıldıktan sonra ayrı konuşuyorsunuz. Bu süreci şov aracı olarak kullanmak yanlış ve tehlikelidir. Bir parti lideri ben mahkemeye ifade vermeye gitmeyeceğim derse vatandaş ne desin. Buna rağmen dikkat çekmek, memlekette hukuk yok gibi mutat yalanlarını dünya kamuoyu ile paylaşmak beklentileri varsa bunu da kursaklarında bırakacağız. Şov yapmalarına izin vermeyeceğiz.

"SEÇİM SEÇİM NE ZAMAN GEÇİM?"

Daha şurada 7 Haziran'da seçim yaptık, 1 Kasım'da seçim yaptık. Hep seçim seçim vatandaş soruyor geçim ne zaman. Bizim işler ne zaman düzelecek, piyasa ne zaman hareketlenecek? Millet bunu bekliyor bizden. Seçimi gündeme getirmek millete kötülük yapmak demektir. Önümüzde önemli bir süre var. Siyasi istikrarın olduğu bir süreç var. Partimiz her yönüyle sorunların farkındadır ve gereğini yapacaktır. Geçmişte yaptıklarımız bunun ispatıdır. Rakibimiz de yine kendimiz. Rakibimiz hiç olmadı hep kendimizle yarışacağız. Rakiplerimizde tık yok.

"TERÖRE DESTEK VERENLER BEDELİNİ ÖDEYECEKLER"

Şehitlerimiz var. Onlar bizim canımız, ciğerimiz. Onlar ölü değil. Bu milletin yaşaması için hayatlarını seve seve verdiler. Şehitlerimizin ruhunu incitecek bir adım atamayız. Teröre açık destek veren kim olursa olsun, sıfatı ne olursa olsun bunun bedelini ödeyecek. Vatandaş bunu istiyor. Onlar ne istiyorsa bunu yerine getirmek gibi bir sorumluluğumuz var."