BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09
HABER /  GÜNCEL

'Bin Ladin'in koruması' serbest bırakılıyor

Obama yönetiminin Guantanamo gözetim kampındaki tutsakların durumlarını incelemek üzere oluşturduğu kurul, 12 yıldır tutulan ve El Kaide lideri Usame bin Ladin'in koruması olduğu iddia edilen Mahmud Mücahid'in serbest bırakabileceğine karar verdi.

Abone ol

ABD Başkan Barack Obama tarafından Guantanamo gözetim kapındaki tutsakların durumlarını incelemek üzere oluşturulan kurul burada 12 yıldır tutulan Yemen vatandaşı Mahmud Mücahid'in serbest bırakabileceğine karar verdi.

33 yaşındaki Mücahid'in El Kaide militanı olduğu ve örgütün öldürülen lideri Usame bin Ladin'in koruması olduğu öne sürülüyordu.

Mücahid, ABD'de yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından 2002'de Guantanamo'ya götürülmüştü.

Hakkında şimdiye kadar dava açılmayan Mücahid, Obama'nın Guantanamo'yu kapatmak amacıyla oluşturduğu kurulda ifade veren ilk tutsak oldu.

"Hiç tutuklanmamalıydı"

Guantanamo'da eski ABD yönetiminin "düşman savaşçı" olarak tanımladığı 155 tutsak bulunuyor.

Altı üyeli kurul, "Mahmud Mücahid'in artık ABD'ye tehdit oluşturmadığına" hükmetti.

Mücahid'in daha önce "çok tehlikeli" olarak nitelenen ancak delil yetersizliği ya da yargılama yetkisiyle ilgili sorunlar nedeniyle hakkında dava açılamayan tutsaklardan biri olduğu belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü henüz Mücahid'in ne zaman serbest bırakılacağıyla ilgili bir karar alınmadığını söyledi.

Mücahid'in avukatı Reuters ajansına, "Çok uzun zaman geçti. Hiç tutuklanmamalıydı. Şimdi 12 yıl aradan sonra ailesine kavuşacak. Artık onu Guantanamo'da tutma bahaneleri yok" dedi.