BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,82
ALTIN 2.411,90
HABER /  GÜNCEL

Bin 500 kilometre ötedeki füzeyi vuracak

Hükümetin Çin'den almayı planladığı ve başta ABD ve Nato olmak üzere uluslararası arendan tepki gördüğü füzelerin özellikleri belli oldu.

Abone ol

Hükümet, geçtiğimiz haftalarda uzun menzilli füze ve FD-2000 füze savunma sistemi üretimi konusunda ABD, Rusya ya da Avrupa'daki şirketler yerine, Çin şirketi CPMIEC ile anlaşma imzalayacağını açıklamıştı.

CPMIEC, "nükleer silahların yaygınlaştırılması anlaşmalarını" ihlal ettiği gerekçesiyle Şubat 2013'ten itibaren ABD'nin yaptırım uygulanan şirketler listesinde. Açıklamanın ardından ABD'den jet açıklama gelmiş, "Türk hükümetinin ABD'nin yaptırım uyguladığı bir şirketle, NATO sisteminde ya da kolektif savunma kapasitesi içinde kullanılamayacak bir füze savunma sistemi için görüşmeler sürdürmesiyle ilgili ciddi endişelerimizi ilettik" denilmişti.

'YUNANİSTAN DA RUS FÜZESİ ALDI'

Star Gazetesi'nin haberine göre,  Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, füze savunma sistemi ihalesini Çin’in kazanmasının NATO’da sıkıntı yaratacağı eleştirilerine, Yunanistan’ın da Rus füzesi almasını hatırlatarak cevap verdiği belirtildi.

Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini Çin’e vermesinin yankıları sürerken, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar'ın, NATO ülkelerinin, NATO üyesi ülkelerin ürünlerini kullanması gerektiği eleştirilerine, 'NATO için bir sistem almıyoruz, Türkiye’nin ihtiyacı için alıyoruz' şeklinde cevap verdiği vurgulandı. NATO üyesi Yunanistan’ın da Rus füzeleri aldığını hatırlataran Bayar, 'NATO’nun hiçbir sistemini biz Çin ile paylaşmıyoruz. Çin bilgilerini alıp bizim kendi sistemimizle paylaşıyoruz. Bu sistem Çin’e bağlı değil. Entegrasyondan sonra artık kapalı bir sistem' dedi.

TÜRKİYE'DE ÜRETİLECEK

Bayar, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda düzenlediği sohbet toplantısında, uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesinde Çin ile sözleşme görüşmelerini başlatma kararı aldıklarını anımsattı. İhaleye giren Rusya’nın elendiğini, ABD ve Eurosam’ın 4 milyar doların üzerinde teklif verdiğini kaydeden Bayar, Çin’in teklifinin 3 milyar 44 milyon dolar olduğunu belirtti. Çin’in aynı zamanda en yüksek yerli katılımı da sağlayan teklifi sunduğunu belirten Bayar, füzelerin neredeyse tamamının Türkiye’de üretileceğini kaydetti. Bayar, sistemlerin kurulacağı mobil araçların da milli olacağını, BMC’yi kullanmayı öngördüklerini söyledi.

NATO KRİTERLERİ DE TAŞIYOR

NATO’ya üye ülkelerin NATO üyesi ülkelerin ürünlerini kullanması değerlendirmelerine de değinen Bayar, Yunanistan’ın Rus sistemini kullanmasını örnek gösterdi. Bayar, alınacak sistemin NATO sistemlerinin de entegre olduğu Türkiye hava savunma ağı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Komuta Kontrol ağına yerli imkanlarla geliştirilen bir arayüzle bağlanacağını anlatırken, 'ATO’nun hiçbir sistemini biz Çin ile paylaşmıyoruz. Çin bilgilerini alıp bizim arayüzümüz bağlantısıyla kendi sistemimizle paylaşıyoruz. Bu sistem kabloyla Çin’e bağlı da değil. Entegrasyondan sonra artık kapalı bir sistem' diye konuştu. 'NATO için bir sistem almıyoruz, Türkiye’nin ihtiyacı için alıyoruz' diyen Bayar, alınacak sistemin NATO kriterlerini de taşıdığını söyledi.

FÜZE SİSTEMİNİN TÜM AYRINTILARI

- Çin’in CPMIEC firmasından 4 HQ-10 sistemi alınacak.
- Sistemlerin her birinde birer radar, 3’er rampa ve rampalarda toplam 36 atış ünitesi var.
- Her bir atış ünitesinde 6’şar olmak üzere toplam 72 lançerden oluşan 4 sistem 288 FD-2000 füzesiyle yüklü olacak. Yedek füzeler de bulundurulacak.
- Sistemle uçaklarından atılacak füzelerin yanı sıra bin-bin 500 kilometre menzilli balistik füzelere karşı da tedbir alınmış olacak.
- Araç üzerine entegre sistemler, tehdit algılamasının olduğu yere rahatlıkla taşınacak.
- Sistem deniz unsurlarına da entegre olacak. Sistem düşük radar izli tehdit unsurlarını da istenen menzilden görebilecek.
- Çin, sözleşmenin imzalanması, nihai lisansın verilmesi ve ilk ödemenin yapılmasının ardından 4 yıl içinde teslimatı tamamlayacak.