BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bilkent'te Nazım Hikmet konuşulacak

24 Ekim Perşembe ve 25 Ekim Cuma günleri Bilkent Üniversitesi'nde "Nâzım Hikmet Sempozyumu" düzenlenecek.

Abone ol

Türkçe'nin büyük şairi Nazım Hikmet, 24 Ekim Perşembe ve 25 Ekim Cuma günleri Bilkent Üniversitesi'nde düzenlenecek "Nâzım Hikmet Sempozyumu"nda tüm yönleri ile ele alınacak.

Sempozyumun ilk günü Nermin Yazıcı’nın moderatörlüğündeki sabah programında açılış konuşmasını Semih Tezcan yapacak. Daha sonra Nedim Gürsel’in “50 Yıl Sonra Nâzım Hikmet” başlıklı konuşması ve Mete Çubukçu’nun hazırladığı “50. Ölüm Yılında Nâzım Hikmet’in İzinde” adlı film izlenebilenecek.

Birinci gün öğleden sonra Nermin Yazıcı’nın oturum başkanlığında Refik Erduran “Türkiye’nin Şairi Nâzım Hikmet”, Murat Cankara da “Nâzım Hikmet’in Oyunlarını Yeniden Okumak” başlıklı birer bildiri sunacaklar. Ayrıca bir “Ex Libris” sergisi açılacak.

Gonca Gökalp Alpaslan’ın oturum başkanlığında ise, Hilmi Yavuz “Nâzım Hikmet ve Tarih”, Nilay Özer “Dağların Havası’ndan Saman Sarısı’na Nazım Hikmet’in Sinema-Şiiri” ve Öykü Terzioğlu “Kübist Şair Nazım Hikmet” başlıklı birer bildiri sunacaklar. Ayrıca Rıfat Maniş’in “Şahende Hanım” adlı kısa filmi gösterilecek ve Tuncer Yığcı ile İpek Çeken bir şiir dinletisi sunacak.

Sempozyumun ikinci günü, Onur Bilge Kula’nın oturum başkanlığında Emrah Pelvanoğlu “Devrimci Özdeşlikten Muhalif İroniye: Nâzım Hikmet Şiirinde Siyasal’ın Poetikası”, Fatih Altuğ ile Canan Balan “Nâzım Hikmet Şiirinde Sinema İzlekleri”, Bahriye Çeri “Nâzım Hikmet’in Romanları ve Türk Edebiyatındaki Yeri”; Ahmet Gürata’nın oturum başkanlığında da Murat Belge “Nâzım Hakkında”, Aron Aji “Nâzım’ı Çevirmek: Çevirinin Hikmeti” başlıklı bildirilerini sunacaklar.

İkinci gün öğleden sonra, İlker Aytürk’ün oturum başkanlığında sunulacak bildiriler, Göksel Aymaz: “Edebi Eleştirinin Estetik Revizyonizmi ve Nâzım Hikmet Eleştirisi”, Erkan Irmak: “Epiğin Buzları Çözüldüğünde: Kambur Kerim’in Tuhaf Hikâyesi”, Mahmut Temizyürek: “Mahzun Yüzlü ile Mavi Gözlü: İki Yaratıcı Şövalyenin Arzu Serüvenleri”, Yalçın Armağan: “Şeyh Bedreddin Destanı ’nda Epik Mesafe”.

Talat Halman’ın oturum başkanlığında da, Semih Tezcan “Nâzım’ın Hapishane’de Yaptığı Bir Derlemenin Şamanizm Araştırmaları Açısından Önemi”, Melih Güneş “Nâzım Hikmet Külliyatındaki Eksikler ve Yitikler” başlıklı birer bildiri sunacaklar ve sempozyum Halman’ın konuşmasıyla kapanacak.