BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bilkentli öğrenciler bunu başardı

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, insansız savaş gemileri tasarladı.

Abone ol

Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, belirli bir dalga boyunda sinyaller yayarak hedefleri algılayan ve mermileriyle hedefleri otomatik vuran minyatür insansız savaş gemileri tasarladı.

Gemiler, üniversite kampüsündeki havuzda düzenlenen yarışma kapsamında tatbikat yaptı

AA muhabirine bilgi veren Bilkent Üniversitesi Makine Mühendisliği Mekatronik dersi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selim Hanay, üçüncü sınıf öğrencilerinin minyatür insansız savaş gemisi tasarladıklarını ifade etti. 

Geleceğin yeni nesil mühendislerinin makine, elektronik ve bilgisayar programcılığı bilgilerini geliştirdikleri savaş gemilerinin iki gün boyunca kampüs içindeki havuzda yarıştırıldığını anlatan Hanay, böylece savunma sanayi alanındaki ilk tecrübelerini de yarışma kapsamındaki tatbikatta sergilediklerini söyledi.

HEDEFLER NASIL VURULUYOR?

Temel makine bilgileriyle gemilerin gövde, motor, dümen, tetikleme mekanizması gibi  tasarımların gerçekleştirildiğini, daha sonra elektronik ve bilgisayar mühendislikleri bilgileriyle gemilerin uzaktan kontrolü, otomatik hedefi algılaması ve vurulması konularını çözdüklerini anlatan Hanay, şöyle konuştu:

"Gemilerin, belirli bir dalga boyunda sinyaller yayan hedefleri algılamaları ve sünger mermileriyle bu hedefleri otomatik olarak vurmaları sağlandı. Yarışmalarda öğrencilerin tamamen kendi tasarladıkları ve ürettikleri sistemlerin bazı parçaları da bölümde bulunan üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretildi.

Tatbikatta, havuzun etrafına 6 tane hedef yerleştirdik. Hedeflerden sadece birinin aktif hale geldiği bir sistem tasarlandı. Öğrencilerin tasarladığı gemilerden bu hedeflere uzaktan kumandayla atışlar yapıldı. Gemiler, hedefe yaklaştığı zaman sensörler tarafından algılanan hedefler kilitlendi ve geminin vuruş yapması sağlandı."

Hanay, düzenledikleri yarışmada sınırlı zamanda en çok hedefi vuran geminin en yüksek puanı alarak birinci seçildiğini kaydetti. 

Bilkent Üniversitesinin uluslararası yenilikleri devamlı takip ederek, en son gelişmelere göre sürekli ders programını güncellediğini söyleyen Hanay, bölüm derslerinde mekatroniğin yanı sıra nanoteknoloji ve biyoteknolojiye de ağırlık verildiğini sözlerine ekledi.