BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bilinçli tüketici kimdir?

Bilinçli bir tüketici olmak için neler yapmalı? İşte bilinçli bir alışverişin püf noktaları.

Abone ol

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, tüketicinin, malda kusur bulunması halinde, garanti süresi olan 2 yıl içinde yenisi ile değiştirme, parayı geri alma, bedelsiz tamir veya bedel indirimi yöntemlerinden birini seçme hakkı bulunduğunu söyledi.

Arı Koleji Bilinçli Tüketici Kulübü, ''Bilinçli tüketici kimdir?'' konulu konferans düzenledi. Tüketici haklarının tanıtımına yönelik kısa filmlerin gösterildiği konferansta, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Pektaş, öğrencilere, bilinçli tüketim nasıl olur, nelere dikkat etmek gerekir,
sorunla karşılaşıldığında nerelere başvurulur gibi konularda bilgi
verdi.

AA
Öğrencilere öncelikle malı belgelendirebilmek için mutlaka alışverişlerinde fiş almalarını öğütleyen Pektaş, aksi takdirde satıcı ''benim malım değil'' dediğinde hiçbir hak iddia edilemeyeceğini söyledi. Malda problem çıktığı zaman tüketicinin sanayi ürünlerinde 2 yıl olan garanti süresi içinde 4 yönteme başvurabileceği belirten Pektaş, yöntemleri şöyle sıraladı:

- Malı iade edip yenisiyle değiştirebilirsiniz.
- Ödediğiniz parayı geri alabilirsiniz.
- Aldığınız üründe telafi edilebilir bir kusur varsa, bedelsiz
tamir isteyebilirsiniz.
- Ürünün fonksiyonunu etkilemeyen kenarında bir çizik, çökme gibi
kusurlar varsa bedel indirimi talep edebilirsiniz.

Pektaş, satıcının uzlaşmadığı, ''git nereye başvurursan başvur'' dediği koşullarda, tüketicilerin vakit kaybetmeden ''tüketici sorunları hakem heyetine'' gitmesi gerektiğini söyledi. Tüm kaymakamlıkların bünyesinde böyle bir heyet bulunduğunu ifade eden Pektaş, heyetin, mahkeme hükmünde karar verdiğini belirtti. Heyetin her ay 2 defa toplanarak, konuyu kısa süre içinde çözümlediğini anlatan Pektaş, bugüne kadar verilen kararların yüzde 80 tüketici leyhine olduğunu kaydetti.