BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bilimi böyle ıskaladık

Tribolojinin Türk dehası Prof Dr Ali Erdemir'den bilimi ıskalayan zihniyete karşı önemli açıklamalar.

Abone ol

Tribolojinin Türk dehası Prof Dr Ali Erdemir: Aldığım eğitime rağmen iş bulmak için yardım istediğimi milletvekili (Madem ingilizce biliyorsun, otel resepsiyonunda çalış) deyince Türkiye'de kalamayacağımı anladım.

Motor ve metallerde aşınma, sürtünme ve yağlamayla ilgili teknolojileri kapsayan triboloji alanındaki çalışmalarıyla “deha” olarak gösterilen Prof. Dr. Ali Erdemir, “Memleketimde araştırma kuruluşlarının kapıları yüzüme kapandığı için yaklaşık 15 yıldır ABD'de çalışıyorum” dedi. Erdemir, memleketi Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, köy kahvesinde çocukluk arkadaşları ve köylülerle sohbet ederken, Türkiye'de bilimsel araştırmalara gereken önemin verilmesi gerektiğini bildirdi.

İlk kez 1991 yılında, “Uygulamalı bilimin Nobel”i olarak adlandırılan “R&D 100”, 1999 yılında da “Discover Awards Ödülü”nü aldığını belirten Erdemir, bu başarıları elde etmenin kolay olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
“ABD'de, 1987'den itibaren, 4 bin 500 bilim adamının görev yaptığı Argonne Research'e kabul edildim. Burada yaptığım çalışmalarla bütün dünyaya Türk'ün adından söz ettirmeyi başardığım için gururluyum.”
Erdemir, otomotiv dünyasında dönüm noktası olarak kabul edilen bir araştırmasında, “karbon kaplama” alaşımıyla, “sürtünme katsayısını binde bire kadar indirdiğini”, motor ve motor aksamlarının bu alaşımla kaplandığında ömrünün iki kata çıktığını anlattı. Erdemir, yine aynı buluşuyla yakıt tüketiminin de yüzde 20 oranında azaldığını vurguladı.

ABD"ye gidişin öyküsü
Bu başarıları Türkiye'de elde etmeyi daha çok istediğini, ancak şartların bu hayalinin gerçekleşmesine izin vermediğini belirterek, şunları söyledi: “İstanbul Teknik Üniversitesini bitirdikten sonra 2 yıl demir- çelik sektöründe çalıştım, daha sonra ABD'de mastır ve doktora yaptım. Ardından Türkiye'ye dönerek vatani görevimi yerine getirdim. Askerlik dönüşü 8 ay işsiz gezdim. Bir gün, tanıştığım bir milletvekiline, aldığım eğitim ve hedeflerimden bahsettim ve işsiz olduğumu söyledim. Milletvekili de bana (Madem İngilizce biliyorsun, otel resepsiyonunda çalış, sana iş verirler) dedi. Bunun üzerine Türkiye'de kalamayacağımı anladım.”
Erdemir, Türkiye'nin zengin bor yataklarına sahip olduğunu, bu madenin hammadde olarak değerinin 1 trilyon dolarla ölçüldüğünü belirtti.

Kaynak: Milli Gazete