BIST 10.083
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.435,10
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Beyşehir'de Mada Adası halkı taşınacak

Mada Adası’nda karşı kıyıya geçme konusunda teknelerin yaşadığı sıkıntıya çözüm bulabilmek için bölgeye iki adet gezici iskele yapılacağı bildirildi.

Abone ol

Beyşehir Gölü’nün en büyük ve içerisinde insan yaşayan tek adası konumunda bulunan Mada Adası’nda karşı kıyıya geçme konusunda teknelerin yaşadığı sıkıntıya çözüm bulabilmek için bölgeye iki adet gezici iskele yapılacağı bildirildi.

Mada Adası ile 800 metre mesafedeki karşı kıyıya uzun zamandan beri yapılması beklenen köprünün, Beyşehir Gölü’nün milli park ve SİT alanı gibi koruma statüleri bulunması nedeniyle yapılamamasından dolayı, kalıcı çözüm için ada sakinlerinin ada dışında başka bir bölgeye taşınıp iskanlarının sağlanması konusunda bir çalışmanın başlatılacağı belirtildi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, Mada Adası’nda yaşayanların özellikle kış aylarında karşıya geliş gidişte birtakım sıkıntılar yaşadığını, hasta ve çocukların balıkçı kayıkları ile taşınmasında zaman zaman problemler yaşanabildiğini söyledi.

Mada Adası ile Gedikli Köyü'nün göl kıyısına daha önce gündeme gelen köprü yapılması konusunun ekolojik dengenin bozulabileceği endişesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden izin alma şansı olmadığı için hayata geçirilemediğini kaydeden Bilgiç, bu izinin çıkması halinde yüksek maliyetlere bile katlanabileceklerini bildirdi.

Mada Adası Mahallesi’ndeki insanları kış aylarında yaşadığı bu sıkıntıdan kurtarabilmek için ilk etapta hem ada kıyısına, hem de karşıdaki kıyıya birer iskele yapılmasının planlandığını ifade eden Bilgiç, İl Özel İdaresi tarafından bu çalışmanın çok kısa bir süre içerisinde hayata geçirileceğini aktardı.

Uzun vadede soruna kalıcı bir çözüm üretmek için köylünün ada dışında başka bir alana taşınma talebine alternatif olarak sıcak baktığını dile getiren milletvekili Bilgiç, “Bir alternatif çözüm olarak önümüzdeki dönemde ada sakinlerini kendi topraklarımız içerisinde göstereceğimiz bir yere taşımayı düşünüyoruz. Ada dışındaki bu yeri kabul ettiler. Eskiden buna arzulu değillerdi ama çocuklar büyüdükçe, nüfus yaşlanıyor, o noktada kendilerinin bir iradeleri oldu. Tabi ki, adada bulunan kendi arazileri yine kalacak, yine işleyecekler bu alanları.

Balıkçılık yapabilecekler. Yer tahsisi konusunda Gedikli Köyü’nde bir ziyaretimiz oldu. O ziyarette bu talep gündeme geldi. Onu değerlendireceğiz. Bu, bugünden yarına hemen olabilecek şey değil. O yüzden kısa vadede onların yapılacak bu iskelelerle ihtiyaçlarını karşılamayı, uzun vadede ise onları başka bir yere taşıyıp rahatlatmayı hedefliyoruz” dedi.

Mada Adası Mahallesi’nin bağlı olduğu Gedikli Köyü’nün Muhtarı Ali Rıza Çat ise, her iki kıyıya yapılacak gezer iskelenin 25 metre büyüklüğünde olacağını dile getirerek, “Kayığın yanaşamadığı yere otomatik olarak gidecek, işi gördüğü zaman da otomatik olarak geriye gelecek.

Sudan yüksekliği 2 metre civarında olacak. Köprü yapılamadığı için sıkıntı yaşanıyor. Özellikle kış mevsiminde 4 ay adada mahsur kaldıklarına iyi biliyorum. Yapılacak iskelelerle adanın sorununun tamamen çözüleceğine inanmıyorum” diye konuştu.