BIST 10.543
DOLAR 32,34
EURO 35,17
ALTIN 2.421,30
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Beyoğlu'nda gıda bankacılığı dönemi

Beyoğlu Belediyesi en önemli projelerinden birini daha hayata geçiriyor ve ‘gıda bankacılığına’ başlıyor.

Abone ol

Türk Kızılayı İstiklal Şubesi’yle protokol imzalayan Beyoğlu Belediyesi, bu projeyle ihtiyaç sahiplerine her türlü gıda, giyecek, yakacak ve temizlik malzemenin bağış olarak toplanmasını sağlayacak. Ardından da ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Kasımpaşa Kızılay Meydanı’ndaki Beyoğlu Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Binası’nda açılacak olan Gıda Bankası, gıda, giyim, temizlik maddesi, yakacak konusunda her türlü bağışı kabul edecek.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Bölgedeki hizmet noktalarını genişleterek, burada yaşayan dar gelirli vatandaşlarımızın bu hizmetlerden mümkün olan en kolay şekilde faydalanmasını amaçlıyoruz. Her bölgede açılan semt konaklarında aş evleri, çamaşırhaneler, duşluklar, giyim mağazalarıyla bölgede yaşayan vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu anlamda hayata geçireceğimiz ‘Gıda Bankacılığı’ projesiyle gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşarak, sivil toplum örgütleriyle, Beyoğlu halkı arasında dayanışmayı güçlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

GIDA BANKASI NEDİR?

Gıda Bankası üretici veya satıcılardan bedel ödemeden almış olduğu ürünleri, aracı işlevi görerek ihtiyacı olanlara düzenli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan kurum. İlk olarak 1967’de Amerika Birleşik Devletleri’nde çok küçük bir organizasyon olarak başlayan bu sistemde, ürünlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amaçlanıyor.

GIDA BANKACILIĞI SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

Vatandaşlar, küçük veya büyük ölçekli işletmelerin Beyoğlu sınırları içinden veya dışından yapacağı bağışlar, Beyoğlu Belediyesi’ne ait araçlarla yerinden teslim alınacak ve Gıda Bankası depolarına ulaştırılacak. Gıda Bankası’na ulaşan bağışlar için resmi evraklar hazırlanacak ve yasada belirtilen hususlar doğrultusunda prosedür uygulanacak. Teslim alınan bağışlar tam bir market mantığı ile tasarlanmış Gıda Bankası reyonlarında düzenlenecek. Bağışların ihtiyaç sahiplerine en kolay yoldan ulaşması hedeflendiğinden, bu hizmetten faydalanacak her ihtiyaç sahibine elektronik alışveriş kartları hazırlanıyor.
Daha önce Sosyal Yardım Saha ekiplerinin müracaat sahiplerinin evlerinde yaptığı araştırmalarda ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ve durumuna göre sınıflandırılan, vatandaşlara verilen alışveriş kartlarına yüklenen belirli periyotlar ve belirli limitlerle ihtiyaçları karşılanacak. Kart sahipleri Gıda Bankası’na geldiklerinde bir markette alış veriş yapar gibi ihtiyaçlarını gidermekte, kasaya geldiklerinde de görevli market personelince kartları okutularak, aldıkları ürünler bilgisayara işlenecek. Böylece vatandaşlar utanmadan sıkılmadan kendi arzu ve ihtiyaçlarına göre gereksinimlerini karşılarlar. Bağış sahipleri, isterlerse yapılan bağışların ihtiyaç sahiplerine nasıl ulaştığını, nasıl hizmet verildiğini yerinde görebilecek.

VERGİ İNDİRİMİ DE SAĞLANIYOR

Hayırseverlerce Gıda Bankacılığı kapsamında bağışlanan gıda, giyim, temizlik, yakacak malzeme bağışları gider olarak yıllık kurum kazancından indirilebiliyor. 5035 sayılı Kanunla, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. ve 89. maddelerinde, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun ise 17. maddesinde yapılan değişiklerle, Maliye Bakanlığı’nın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde, gıda bankacılığı kapsamında bağışlanan gıda ve yardım maddelerinin maliyet bedellerinin Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması ve bu teslimlerin Katma Değer Vergisi’nden istisna edilmesine yönelik düzenlemeler, 21.03.2004 tarih ve 25409 sayılı Resmi Gazete’de 251 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde belirtilmiştir. Bu kapsamda yapılan bağışlar ihtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından katma değer vergisi hesaplanmaz.