BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,16
HABER /  GÜNCEL

Beyaz Saray, Snowden'a affı reddetti

Beyaz Saray Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) sırlarını ifşa ettikten sonra Rusya'ya iltica eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden'ın affedilmesi fikrini reddetti.

Abone ol

Beyaz Saray Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) sırlarını ifşa ettikten sonra Rusya'ya iltica eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden'ın affedilmesi fikrini reddetti.

NSA'nın üst düzey bir yetkilisi, daha fazla gizli belgeyi sızdırmayacağını taahhüt etmesi karşılığında Snowden'ın affedilmesi fikrini gözden geçirebileceklerini açıklamıştı.

'Anayasaya aykırı'

Fakat Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Snowden'ın hala gizli belgeleri sızdırma suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Bu arada, federal bir yargıç NSA'nın telefon izleme programının muhtemelen anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Bölge yargıcı Richard Leon, programın muhtemelen Amerikalıların "makul olmayan aramalara maruz kalmama hakkını ihlal ettiğini" belirtti ancak bu kararın temyiz sürecinden sonra geçerli olabileceğini açıkladı.

Amerikan Yönetimi'nin kararı temyiz etmesine kesin gözüyle bakılıyor ve temyiz sürecinin altı aydan önce sonuçlanması beklenmiyor.

Edward Snowden tarafından sızdırılan bilgiler, kurumun Amerikalılar ve yabancı liderlere yönelik casusluk girişimlerini ortaya çıkarmış, ve uluslararası tepkilere yol açmıştı.

Snowden tarafından sızdırılan bilgilerin ne düzeyde zarara yol açtığını araştırmakla görevlendirilen Richard Ledgett, Amerikalı CBS televizyonuna yaptığı açıklamada bir af anlaşmasına açık olabileceğini belirtti.

Ledgett, "Kişisel olarak bu konuyu konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Verilerin geri kalanının gizlenmesi yönünde garantiye ihtiyacım var. Bu garantiden beklentim de yüksek – başlı başına [Snowden'ın] söz vermesinden fazlası lazım." dedi.

NSA Genel Müdürü General Keith Alexander ise, geçmişte herhangi bir af girişimine karşı olduğunu açıklamıştı.

Alexander geçmişte "50 kişiyi rehin alan biri 10 kişiyi öldürdükten sonra 'beni tümüyle affederseniz diğer 40'ı öldürmem' derse ne yaparsınız?" demişti.

Bu sırada Amerika Dışişleri Bakanlığı da görüşlerinin değişmediğini ve Snowden'ın ülkeye dönüp suçlamalarla yüzleşmesi gerektiğini söylüyor.