BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Baltıklar'da Rus füzesi kaygısı

Rusya'nın Kaliningrad bölgesine nükleer başlık takılabilen füzeler yerleştirdiği yolundaki iddialar burayla sınırı olan Avrupa ülkelerini endişelendirdi. Litvanya ve Polonya, gelişmelerden kaygı duyduğunu açıkladı.

Abone ol

Rusya'nın Kaliningrad bölgesine nükleer başlık takılabilen füzeler yerleştirdiği yolundaki iddialar burayla sınırı olan Avrupa ülkelerini endişelendirdi.

Litvanya ve Polonya, gelişmelerden kaygı duyduğunu açıkladı.

Bu haberleri doğrulamayan Rusya, bu bölgeye füze yerleştirme hakkı olduğunu söylüyor.

Moskova, uzun bir süredir ABD'nin Avrupa füze kalkanına misilleme olarak kısa menzilli İskender füzelerini yerleştirebileceği uyarısında bulunmuştu.

Rusya, füze kalkanını kendi nükleer caydırıcılığına yönelik bir tehdit olarak görüyor.

Füze kalkanı, Vladimir Putin ile, eski ABD Başkanı Geroge Bush arasındaki en büyük gerilim kaynaklarından biriydi.

ABD, kalkan sistemini revize etmesine füzeler Rusya'yı rahatsız etmeye devam ediyor.

Washington, füze kalkanının Rusya'yı hedef almadığını, Avrupa'yı İran gibi ülkelerden gelebilecek bir saldırıya karşı korumayı amaçladığını söylüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Alman Bild gazetesinde yer alan, Kaliningrad'a kısa menzilli İskender füzeleri yerleştirildiği haberini doğrulamadı.

Sözcü bununla birlikte,‘‘Taktik-Operasyonel füze sistemleri olan İskender M füzeleri Batı askeri savunma bölgesinde bulunan füze ve topçu birlikleri bünyesinde hizmet vermektedir" dedi ve bunların konuşlandırılmasının hiçbir uluslararası anlaşmaya aykırı olmadığını söyledi.

Batı Askeri Savunma Bölgesi, Kaliningrad dahil Rusya'nın ve kuzeybatı bölgelerini kapsıyor. Kaliningrad Baltık Denizi'nde Litvanya ve Polonya arasında yer alıyor.

Rus İzvestia gazetesi, füzelerin zaten bir yıldan uzun bir süredir burada olduğunu yazdı.

Litvanya Savunma Bakanı Juozas Olekas "Rusya'nın Kaliningrad'da konuşlandırdığı füze sistemlerini modernize etmek üzere olduğu yolundaki işaretlerden kaygı duyuyorum. Baltık ülkeleri ve NATO'yla sınırı olan bölgenin militarizasyonu endişe kaynağı ve durumu yakından izleyeceğiz" dedi.

Polonya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında da "Kaliningrad'a İskender füzesi konuşlandırılması planları kaygı verici" dedi.