BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.469,33
HABER /  DÜNYA

Beşşar Esed’e karşı uluslararası operasyon iddiası

Fransız gazetesi Le Figaro’nun askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre ABD, İsrail ve Ürdün, Esed’e karşı operasyon başlattı.<br/>Frans...

Abone ol

Fransız gazetesi Le Figaro’nun askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre ABD, İsrail ve Ürdün, Esed’e karşı operasyon başlattı.
Fransız gazetesi Le Figaro’nun askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre ABD, İsrail ve Ürdün komandoları tarafından eğitilen ve desteklenen Suriyeli muhalif gruplar Ağustos ayının ortasından bu yana Suriye’nin başkenti Şam’a doğru ilerliyor. Gazetenin “Esed karşıtı operasyon başladı” başlığıyla verdiği haberde Suriyeli bir grup isyancının aylardır Ürdün’de gerilla eğitimi gördüğü belirtiliyor. Habere göre, Amerikan, İsrail ve Ürdünlü komandolar ve CIA ajanları tarafından eğitilen ve komuta edilen 300 kişilik ilk isyancı grubu 17 Ağustos’ta Ürdün sınırından Suriye’nin Deraa şehrine geçti. Bunlara, 19 Ağustos’ta ikinci bir grup katıldı. Le Figaro, Şam’da yüzlerce insanın ölümüne yol açan kimyasal silah saldırısının, ülkenin başkentine doğru ilerleyen bu grupları püskürtmek için düzenlendiğini iddia ediyor. Haberde görüşlerine yer verilen Fransız Stratejik Analiz Enstitüsü’nden Suriye uzmanı David Rigoulet-Roze’a göre, bu eğitimli grup, kimyasal saldırının düzenlendiği Guta banliyösüne kadar yaklaştı. Rigoulet-Roze, ABD’nin Suriye’nin güneyinde bir tampon bölge ya da uçuşa yasak bölge oluşturmaya çalıştığını, bu yüzden Haziran ayında Ürdün’e Patriot füze bataryaları ve F16 savaş uçakları gönderdiğini belirtiyor.