BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  MEDYA

Hürriyet katliamı niye manşet yapmadı? Açıkladılar!

Hürriyet gazetesi dün manşetine katliamı çekmeyince eleştiri almıştı. Bugün gazetenin ilk sayfasından bildiri yayınladılar.

Abone ol

İNTERNET HABER - Hürriyet Gazetesi son yılların en büyük katliamı yerine Tuncay Güney haberi ile manşet atmasına iktidardan gelen eleştiriye bugün ilk sayfadan yanıt verdi.

Gazete manşetine bir gün gecikmeyle "katliamı" çekerken, hemen yanına da uzun bir açıklama yerleştirdi.

Manşet yanında yer alan açıklamada "MERAK ETMEYİN HÜRRİYET VARSA O HABER DE VAR" başlığı atıldı.

BEKİR BOZDAĞ NE DEMİŞTİ?

Hürriyet Gazetesi dün manşetinde Suriye'deki kimyasal katliama yer vermeyince Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan tepki almıştı. Bozdağ şöyle demişti;

hürriyet-suriye-katliamini-atmadiği-manşet.jpg

HÜRRİYET'İN ELEŞTİRİLEN İLK SAYFASI

Hürriyet Gazetesi dün manşetine katliam yerine
Tuncay Güney'i çekmiş, katliamı ise sayfanın
sonuna atmıştı. Haber sürmanşete de
çıkarılmamıştı. Sürmanşetten katliam yerine
Hürrem haberi verilmişti.

"Türkiye'de de bugün Hürriyet gazetesine baktığınızda ne var? Bambaşka bir olay var. Suriye'de yaşanan katliama dair tek bir satır yok. Başka gazeteler de var. Bu haberi hangi vicdan görmezden gelme talimatı verdi? Bütün dünyanın gündemi bu. Hürriyet gazetesinin yetkililerine soruyorum, köşelerine bu en büyük vahşeti almayan gazetelere; size kim baskı yaptı? Tuncay Güney haberini yapın diye kimden haber geldi? Buna gazetecilik denmez, buna habercilik denmez"

HÜRRİYET'İN YANITI

Hürriyet Gazetesi'nin dünya gazetelerin manşetlerine taşınan katliamı atlamasına kamuoyundan ve sosyal medyadan da tepki yağmıştı. İşte bugün gazetenin manşeti ve hemen yanına yerleştirdiği açıklama o tepkileri yatıştırmaya yönelik.

Bekir Bozdağ'ın eleştirilerini okurlarına duyuran Hürriyet, "Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ, dün Hürriyet gazetesinin birinci sayfasına dönük iki kez eleştiride bulundu. Hürriyet, okurlarının ve halkın bilgi edinme hakkı çerçevesinde bu eleştirileri yanıtlamak zorundadır" diyerek şu bildiriyi yayınladı;

BEŞBUCUK SÜTUNA İKİ MANŞETLE VERDİK

"Sayın Bozdağ’ın uzun açıklaması maalesef gerçeğe uygun değildir ve haksızdır. Çünkü Suriye’ye ilişkin haber Hürriyet’in birinci sayfasında iki çarpıcı fotoğrafla ve “İnsanlığı öldürdüler” başlığı ile beş buçuk sütuna ikinci manşet olarak verilmişti. Haber, Dış Haberler sayfasında tam sayfaya yakın geniş bir şekilde işlenmiş, web sayfasında ise tam gün yayında kalmıştı.

Nitekim, kendisi gün içinde hatasını fark ederek bir “düzeltme” yaptı.

Sayın Bozdağ, Twitter hesabında şunları yazdı: “Hürriyet Gazetesi, ilk sayfasının altında haberi o kadar küçülterek vermiş ki, göremedim. Düzeltirim, birkaç satır vermişler...

MANŞETİN KARARI SİYASİ OTORİTEYE BIRAKILMAZ

Bu gerekli ve hatta zorunlu açıklamadan sonra hatırlatmak isteriz ki, gazetelerin değerlendirmeleri dışarıdan bazı bakış açılarına göre hatalı görülebilir.

Kimse kusursuz ve eleştiriden muaf değildir. Ancak şu ilke de tartışılamaz: İleri demokrasilerde gazetelerin hangi haberi ne ölçüde kullanacağı kararı asla siyasi otoriteye bırakılmaz.

BOZDAĞ'IN YAPTIĞI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI

Sayın Bozdağ’ın, yarım gün içinde ve yoğun mesaisi sırasında iki kez Hürriyet gazetesinin birinci sayfasıyla ilgili yorumda bulunması demokrasinin olmazsa olmazı basın özgürlüğüne aykırıdır.

Sayın Bozdağ’ın Hürriyet’in haber seçimini “Bir baskı mı var, talimat mı var?” sözleriyle sorgulaması da, “Bu ülkede manşetler talimatla ve baskıyla mı atılıyor?” polemiğine yol açabilir.

Ayrıca, Suriye’deki hadisenin Hürriyet’in dahil olduğu grubun diğer gazetelerinde birinci sayfalarda manşetten verildiğini de hatırlatırız.

DAHA DÜN "NİL KASABI" MANŞETİNİ ATTIK

Hürriyet gazetesi, dış politikada ulusal hassasiyetlerin ve ahlaki ilkelerin bilincinde olan bir yayın organıdır. Başından beri Suriye’de halkına zulmeden Esad rejiminin karşısında durmuştur. Daha dün Mısır’da halkına ateş açan darbeci generallere “Nil kasabı” ve “Firavun” manşetleriyle seslenmiştir.

HÜRRİYET "DÜŞMAN MEDYA" GİBİ ELEŞTİRİLİYOR

Hürriyet, çözüm sürecinde de “barış dilini” seçmiştir. Bu nedenle “düşman medya” gibi eleştirilmesi kimseye inandırıcı gelmez, sadece vicdanları yaralar.

Hürriyet Dünyası, Suriye’deki katliam iddiasıyla ilgili haberleri, çelişen kaynakları dikkate alarak ve mesleki sorumluluğunu gözeterek kamuoyu ile dün paylaştı. Bugün de gelişmeleri yandaki sütunlarda takip edebilirsiniz.

Hürriyet gazetesi, bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de bağımsız, etik ve ulusal çıkarlar doğrultusunda yürüttüğü yayıncılığa devam edecektir.


BEKİR BOZDAĞ'DAN HÜRRİYET'E TEPKİ

Bekir Bozdağ dün manşetine Suriye katliamını çekmeyen Hürriyet Gazetesi'ni ağır bir dille eleştirmişti. (BOZDAĞ HÜRRİYET AÇIKLAMASI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)

suriye-katliamini-görmeyen-hürriyete-hükümetten-tepki.jpg