BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,21
HABER /  DÜNYA

Memeden kesilen okula başlayacak

Hollanda’da okula başlama yaşının düşürülme projesi, ilk olarak Amsterdam’da belirlenen 10 okulda hayata geçiriliyor.

Abone ol

Bu okullarda, 2,5 yaşına kadar olan çocuklar eğitime başlayacak. Okullarda ilköğretim eğitiminin kreş ve oyun alanıyla birleştirileceği belirtiliyor.

‘Birleştirilmiş’ okullarda, henüz yeterince iyi biçimde felemenkçe konuşamayan çocuklara 4 ücretsiz ders sağlanacağı belirtilirken diğer çocukların ders sayıları daha az olacak.

Bununla beraber ödeme yapacak olan ailelerin çocuklarını daha uzun süreler için okula yerleştirmeleri mümkün olacak. Ancak ülkede, okulların bu yaştaki çocukların eğitimini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği yönünde bir tartışma devam ediyor.

Çocuk bakımı kurumları, her fırsatta okulların bu yaştaki çocukların eğitiminini sağlayabilecek kapasiteye sahip olup olmadığını sorguluyorlar. Kreş yöneticileri de kreşlerin kalitelerinin gözardı edildiği gerekçesiyle projeye tepkililer.BBC’de yayınlanan habere göre, devletin ailelere kreş ücretleri için verdiği yardımın önemli ölçüde azaltılması, yeni projenin önemini artırıyor. Projenin bir amacının da anadilleri Flemenkçe olmayan göçmen çocuklarının daha rahat biçimde ülkeye uyum sağlamaları olduğu belirtiliyor. Zira müfettiş raporları, Hollanda’da 1-4 yaş arası çocukların özellikle dil konusunda “geri” olduklarına işaret ediyor. Proje verimli bulunursa kısa sürede bütün ülke genelinde uygulanacak.