BIST 10.392
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.407,84
HABER /  GÜNCEL

Beşar Esad'dan yeni bir taviz: 10 Temmuz'da görüşelim

Suriye hükümeti, muhalefet kanadına 10 Temmuz'da masaya oturma teklifini götürdü ve Baas Partisi'ni Suriye'de 'toplum ve devletin lideri' olarak öngören anayasa maddesinde değişiklik önerilerini görüşmeye hazır olduğu mesajını iletti.

Abone ol

Suriye hükümeti ülkedeki krizi çözmek amacıyla 10 Temmuz'da muhalefet güçleriyle bir araya gelmeyi teklif etti.

Bir ulusal diyalog konferansına hazırlık amaçlı görüşme planı, Mart ayından bu yana devam eden ve en az 1300 protestocunun ölümüne yol açan şiddet olaylarını sona erdirmeyi amaçlıyor.

Esad hükümetinin bu açıklamasıyla aynı gün, sayıları 200'e yaklaşan Suriyeili aktvist ve entellektüellerden oluşan bir grup Şam'da bir konferans düzenleyerek demokrasiye barışçıl geçiş yollarını görüştü.

Temmuz toplantısı açıklamasını, Ulusal Diyalog Komisyonu'nun başında bulunan Beşar Esad'ın yardımcısı Faruk el-Şara yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Faruk el-Şara'nın, krize çözüm bulmak amacıyla bir ''diyalog konferansını'' hayata geçirmekle görevlendirildiği bildirilmişti.

Söylem değişikliği

Suriye'deki krizi izleyen BBC muhabiri Jim Muir, hükümetten gelen bu açıklamanın çok dikkat çekici bir söylem değişikliğine işaret ettiğini belirtiyor.

Açıklamada, ''Suriye halkının hayallerine yanıt verecek demokratik ve çoğulcu bir toplumun inşası için kapıyı bütün Suriyelilere açmaktan başka bir seçenek olmadığı'' vurgulanıyor.

Ulusal Diyalog Komisyonu ayrıca, 10 Temmuz görüşmelerinin gündem maddelerinden birinin Suriye anayasasının 8'inci maddesini değiştirme planları olacağını açıkladı.

8'inci madde, Beşar Esad'ın lideri olduğu Baas Partisi'ni ''devletin ve toplumun lideri'' olarak gören madde.

Hükümet, bunların yanısıra siyasi partiler, seçimler, yerel yönetim ve basın özgürlüğüne ilişkin yeni yasa önerilerini de 10 Temmuz'da görüşmeye açık olduğunu bildirdi.

Suriye yönetimi, konuyla ilgili olarak hem muhalefetle ve hem de bağımsız toplum önderleriyle şimdiden temasa geçtiğini de açıkladı.

Muhalefete yöneltilen bu görüşme teklifi ile aynı gün, Şam'da bir otelde bir araya gelen bir grup Esad karşıtı ayrı bir konferans düzenledi.

Suriye devlet televizyonunun bildirdiği toplantının Esad yönetiminin onanıyla düzenlendiği düşünülüyor.

Zaman kazanmak için mi?

Şam'daki konferans konusunda Suriye muhalefetinden farklı tepkiler geldi.

Kimileri, protesto eylemleri ve şiddet olayları sürerken düzenlenen bu toplantının katılımcılarını, Esad hükümetini meşru göstermeye çalışmakla suçladı.

BBC muhabiri Jim Muir, Suriyeli aktivistler arasında kimilerinin Esad rejimi ile hiçbir diyaloğa girilmemesini savunarak, hükümetin istifasından başka bir seçeneğin kabul edilmemesi çağrısında bulunduklarını aktarıyor.

Diğerleri ise, ''baskı politikası devam ettikçe ve yüzlerce kişi göz altında tutulduğu müddetçe'' hükümetle görüşmeye girilmemesini savunuyor.

Muhalefet kanadında, Esad'ın görüşme talebiyle zaman kazanmaya çalıştığını söyleyenler de var.