BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Beş BDP milletvekili daha açlık grevinde

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve BDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Adil Kurt ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Abone ol

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve BDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Adil Kurt ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Kışanak, cezaevlerinde 60 gündür süren, PKK ve PJAK’lı tutukluların yaptığı açlık grevine destek amacıyla başlatılan eylem ile ilgili olarak “Endişeliyiz, kaygılıyız, çözümsüzlüğe tepkiliyiz. 'Çözüm olsun' diye de kendi sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmeye kararlıyız” dedi.

BDP’li milletvekilleri açlık grevine girme kararlarını, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Diyarbakır'daki Konferans Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Kışanak, 5 Kasım’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından oluşan çözüm beklentisi için, “Partimizin yaptığı değerlendirmeler sonucunda kamuoyunda, bu hafta boyunca yaptığımız görüşmeler temaslar ve Sayın Bülent Arınç'ın yaptığı açıklamalar nedeniyle bir beklenti havası oluştu. Tabii ki umutlu olmak iyi bir şey. Çözüm olacağına inanıyoruz, onun için mücadele ediyoruz. Ancak çözüm olacak diye beklemek iyi bir şey değil” dedi.

8 Kasım’da Diyarbakır milletvekili Emine Ayna ve Van milletvekili Özdal Üçer, DTK Daimi Mecils Üyeleri olarak, DTK’nın aldığı karar doğrultusunda açlık grevine başlamışlardı.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir de BDP’li belediye başkanları adına kendisinin ölüm orucuna katıldığını duyurarak ayrı bir açıklama yaptı. Baydemir, “"Hükümetin ortaya koyacağı bundan sonraki tavır ve cezaevlerinde açlık grevlerinin sonuçlanma şeklinin biz seçilmişleri de yol ayrımına getireceğini kamuoyu çok iyi bilmelidir” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) 2. Genel Kurulu’nda konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Meclis’te komisyon çalışmalarına katılmayacaklarını açıkladı: “Sadece Genel Kurul çalışmalarına katılacağız bunun dışında bütün komisyon çalışmalarını askıya aldık” dedi.

Emine Ayna iki gün önce açlık grevine başlaması üzerine BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, 7 milletvekili açlık grevini sürdürürken, diğer BDP’li milletvekillerinin de çözüm arayışları için görüşmeler yapacağını söylemişti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Demirtaş ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile görüştü.

Habere göre TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Arınç, “Bir görüşme yaptım. İçeriği konusunda bir şey söylemeyeceğim. İki arkadaşımız geldiler. Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş. Görüşme yaptık, gelişmeleri sonra açıklarız” dedi.