BIST 10.739
DOLAR 32,26
EURO 34,93
ALTIN 2.428,55
HABER /  DÜNYA

Berlusconiye Türkiye ihtarı

İtalya'da başbakan adayı Prodi, Berlusconi'yi Türkiye'nin avukatlığını yapmakla suçladı.

Abone ol

İtalya'da merkez solun başbakan adayı Romano Prodi, Başbakan Berlusconi'yi Türkiye'nin avukatlığını yapmakla suçladı.

İtalya'da 9-10 Nisan'da yapılacak genel seçimlerde merkez-solun başbakan adayı Romano Prodi, Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez-sağ koalisyonun son beş yıllık süre içinde izlediği dış politikayı eleştiri yağmuruna tuttu.

Prodi, bugün akşam saatlerinde Roma'da Yabancı Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, İtalya'daki yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Romano Prodi, bir Türk gazetecinin kendisine yönelttiği, ''Genel seçimlerde hükümet değişecek olursa, İtalya'nın Ankara konusunda izlediği politikada ciddi bir değişiklik olacak mı?'' sorusuna karşılık, ''Berlusconi hükümeti, Türkiye'nin de, Rusya'nın da, ABD'nin de, yani herkesin avukatlığına soyundu. Eksik olan tek ülke Çin'' şeklinde karşılık verdi.

Prodi, ''Berlusconi hükümeti en büyük hatayı, dış politikada yaptı. Hükümet, Avrupacı aktif bir politikadan yoksun çizgisiyle bu konuda hiçbir sonuç da elde edemedi'' diye konuştu. Romano Prodi, merkez-solun iktidara gelmesi durumunda ne tür bir dış politika izleyeceklerini ise şu sözlerle özetledi:

''Dış politikada bizim önceliğimiz, Avrupa ve Akdeniz olacaktır. Avrupacı yaklaşımı tekrar canlandıracağım. Zira Avrupa politikasının canlandırılması, dünyadaki etkimizi de artıracaktır. Avrupa politikasına daha yakın konumdaki ülkelerle; yani Almanya, İspanya ve Fransa ile diyaloğu yeniden başlatacağım.

Avrupa sadece Doğu'dan ibaret değildir. Akdeniz'in güney kesimlerine de bakmak lazım. Akdeniz ülkeleriyle ekonomik ve kültürel işbirliğini hayata geçirmek için aktif ve güçlü bir politika izlemek gerekiyor.'' Prodi, merkez solun ABD ile ilişkiler ve Irak politikasına ilişkin bir soruya karşılık şöyle konuştu:

''ABD ile sağlam ve sürekli bir politika ile üzerinde asla ittifak sağlanmamış olan Irak sorununu birbirinden ayırmak lazım. Dost bilinen ülkeye, üzerinde ittifak sağlanan konularda da, sağlanmayan konularda da, ne düşünüyorsa açıkça söylenmelidir. ABD'nin bu tür müttefiklere ihtiyacı var.'' Prodi, gerek daha önceki başbakanlığı, gerekse Avrupa Komisyonu Başkanı olduğu dönemde, ABD'yle iyi ilişkiler içinde olduğunu da sözlerine ekledi.