BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Berlusconi soğuk terler döküyor!

Partisinde birbiri ardına gelen istifalarla sarsılan İtalya Başbakanı Berlusconi, güvenoylamasının ilk turunu geçti.

Abone ol

İtalya'da Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon, güven oylamasında Senato'daki sınavı geçmekte zorlanmadı. Temsilciler Meclisi'nde yapılacak olan ikinci tur güven oylamasında öngörüler Berlusconi'nin zorlanacağı yönünde.

Toplam sandalye sayısı 321 olan Senato'daki oylamaya 308 senatör katıldı. Güven oylamasında hükümet, 135 "hayır" oyuna karşı 162 "evet" ile güvenoyu aldı. Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini önderliğindeki İstikbal ve İtalya'ya Özgürlük Grubu'na mensup 11 senatör, Senato'daki oylamada çekinser kalmayı tercih etti.

Fini, yaptıkları bu jeste karşılık Berlusconi'nin Temsilciler Meclisi'ndeki oylama öncesinde istifa etmesini istedi. Fini, istifa durumunda Berlusconi liderliğinde yeni bir hükümete destek vereceklerini, aksi taktirde Temsilciler Meclisi'ndeki güven oylamasında "hayır" oyu kullanacaklarını yineledi. Berlusconi, Fini'nin dün de gündeme getirdiği bu öneriyi reddederek, istifa etmeyeceğini belirtmişti.

İKİNCİ TUR BIÇAK SIRTI

Senato'daki oylamanın tamamlanmasının ardından gözler Temsilciler Meclisi'ne çevrildi. Son tahminlere göre, 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde bıçak sırtındaki oylamada, 313 milletvekili hükümet için "evet", 312 milletvekili ise "hayır" oyu kullanma eğilimi sergiliyor. Meclis başkanının oy hakkının olmadığı oylamada, kararsız konumdaki 4 parlamenterin yanı sıra, son anda oylamaya katılmayacak ya da çekimser kalacak milletvekillerinin kilit rol oynamaları kaçınılmaz görünüyor.

ÖĞRENCİ PROTESTOSU

Öğrencilerin üniversitelerde reform tasarısını protesto amacıyla düzenledikleri gösteriler, Berlusconi hükümetinin güven oylaması sınavıyla boğuştuğu günde de devam etti. Başkent Roma'daki protesto yürüyüşü nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, Senato ve de Temsilciler Meclisi'nin de bulunduğu kent merkezi "kırmızı bölge" ilan edildi. Kentte düzenlenen üç ayrı yürüyüşte, öğrencilerin "kırmızı bölge"ye girme girişimleri durumunda ortaya çıkabilecek gerilim endişe yaratıyor.