BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.436,44
HABER /  GÜNCEL

Berlusconi Senato'dan güvenoyu aldı

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi beklendiği gibi Senato'daki güvenoylamasını kazandı. Berlusconi, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde de ikinci bir oylama ile karşı karşıya.

Abone ol

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi beklendiği gibi Senato'daki güvenoylamasını kazandı.

İkinci oylama çok daha kritik görülüyor

Berlusconi, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde de ikinci bir oylama ile karşı karşıya.

Berlusconi, güvenoylamasından önceki son gününü bakanlardan destek arayarak geçirdi.

Berlusconi, koalisyon üyelerine "her şeyi yapmakta özgürsünüz, ancak bu dönemde sol ile bir ittifaka girmeyin" çağrısında bulundu.

Koalisyon hükümetinden ayrılan parlamento üyeleri ise, artık özel hayatına dair skandallarla gündeme gelen ve seçim vaatlerinde belirttiği sağ politika platformunu gerçekleştiremeyen bir başbakana tahammül edemeyeceklerini söylüyor.

Temsilciler meclisindeki güvenoylamasının birkaç oy farkla sona ermesi, ihtimaller arasında.

Zira ülkedeki siyasi krizi tetikleyen, onlarca milletvekilinin Berlusconi'nin partisinden ayrılmaları, Başbakanın temsilciler meclisindeki çoğunluğu yitirmesine yol açmıştı.

İtalya'daki BBC muhabiri de güven oylamasını kazansa bile Berlusconi'nin, parlamentonun alt kanadını kılpayı bir çoğunlukla idare etmesinin güç olacağı yorumunu yaptı.

Silvio Berlusconi, dünkü konuşmasında İtalya'nın devamlılığa ihtiyacı olduğunu söyledi ve ülkenin karanlık bir krize girmemesi için görevine devam etmesi gerektiğini belirtti.

Senatörlere "oylarını kullanırken küçük politik çıkarlar için değil sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri" çağrısında bulundu.

Berlusconi, güvenoylamasını kaybettiği takdirde, erken seçime gidileceğini belirtti ve ayrıca kendisini devirmek isteyenlerin hükümet kuramayacağını iddia etti.

Başbakan ayrıca erken seçimin, Yunanistan ya da İrlanda'daki gibi bir ekonomik krize yol açabilecek bir istikrarsızlığa yol açabileceğini savundu.

Yeni muhalifler belirleyici olabilir

İktidar partisinden ayrılanların kurduğu yeni partinin liderliğini, Berlusconi'nin eski müttefiklerinden Gianfranco Fini yapıyor.

Fini, başbakanın 'skandalları, gafları ve işe yaramayan siyasi programının' kendisini iktidarda kalamayacak hale getirdiğini belirtiyor.

Fini, Berlusconi'yi iktidardan edecek oy sayısına sahip olduğunu söylüyor.