BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.398,16
HABER /  DÜNYA

Berlusconi itiraz ediyor

Silvio Berlusconi, merkez solu kıl payı da olsa önde gösteren seçim sonuçlarını kabul etmediğini söyledi

Abone ol

İtalya'da merkez sağ yelpazedeki partilerin ittifakından oluşan Özgürlük Evi'nin lideri Silvio Berlusconi, merkez solu kıl payı da olsa önde gösteren seçim sonuçlarını kabul etmediğini, bu konuda hukuki yola başvurarak itirazda bulunacaklarını açıkladı.

Berlusconi, bugün kurmaylarıyla birlikte yaptığı uzun bir toplantının ardından, Başbakanlık binasında düzenlediği basın toplantısında, açıklanan seçim verilerinde, “çok, ama pek çok karanlık nokta” bulunduğunu savunarak, “Açıklanan verileri asla nihai sonuç olarak kabul etmiyorum” dedi.

Merkez sol liderlerin kendilerini seçimin galibi görmelerini de ”ganimetçilik mantığı” olarak niteleyen Berlusconi, “Ülkenin yarısını ve oy verenlerin mutlak çoğunluğunu demokratik oyundan dışlama peşinde olanlar, ganimetçilik mantığıyla kesinle sorumsuzlukla hareket etmektedirler ve bunun bedelini de ödeyeceklerdir” diye konuştu.

Berlusconi, kural ihlalleri nedeniyle yurtdışında kullanılan oyların geçersiz addedilebileceğini de ileri sürerek, ”Yurtdışında yapılan oylamalarda pek çok kuralsızlık söz konusu. Dolayısıyla bu oyların geçersiz addedilmesi de ihtimal dışı değildir” yorumunu dile getirdi. Berlusconi, seçim sonuçlarının ancak yapacakları yasal itirazın sonuçlanmasının ardından netleşmiş addedilebileceğini savunarak, ”Mesele hukuken aydınlığa kavuşur kavuşmaz, oylama sonuçlarını kabul etmekten çekinmeyeceğiz. Ama o ana dek hiç kimse seçimi kazandığını söyleyemez” dedi.

Berlusconi, ortaya çıkan tablonun geniş tabanlı bir hükümeti zorunlu kıldığı görüşünde olduğunu da dolaylı biçimde dile getirdi. Berlusconi, hukuki itiraz neticesinde mevcut seçimlerinin değişmesi varsayımından hareketle şöyle konuştu:
“Verilerin değişmesi doğrultusunda, avantajlı konumda olduğumuzun ortaya çıkması durumunda da hükümet etmemizin doğru olmayacağını düşünüyorum. Böyle bir durumda, birlik arayışına girmemiz gerekecektir. Ülkenin ikiye bölünmüş olması gibi bir durum söz konusuysa, soruna, beraberce hareket etme mantığıyla yaklaşılmalıdır”.

PRODİ

Merkez sol ittifakı simgeleyen Zeytin Ağacı Birliği bünyesindeki parti liderleri ise Berlusconi'yi seçimlerin meşruiyetine gölge düşürme çabası içine girmekle suçlayarak, geniş tabanlı hükümet önerisine sıcak bakmadıklarını açıkladılar.
Merkez solun lideri Romano Prodi, Berlusconi'nin basın toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Berlusconi'nin suçlamaları yersiz. Hükümeti biz kuracağız” dedi.

Prodi, Zeytin Ağacı Birliği'nin Roma'daki merkezinden çıkışı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Berlusconi'yi kastederek, şöyle konuştu:

“Seçimler onun başbakanlığında yapılmıştır. İçişleri Bakanı onun hükümetinden olduğu gibi, sandık başına da onun hazırladığı seçim yasasıyla gidilmiştir. Görebildiğim kadarıyla şu an, suçlamalarda bulunma zamanı olamaz. Zira bu yersiz bir davranış.”

Prodi, geniş tabanlı hükümet önerisine de karşı çıkarak, “Biz zaten seçime belirli bir ittifakla girdik ve seçim yasası bize hem Meclis'te hem Senato'da hükümeti kurabilecek sayıda sandalye vermiş durumda” diye konuştu.
Solun Demokratları Partisi'nin Onursal Başkanı Massimo D'Alema da Berlusconi'nin dile getirdiği geniş tabanlı hükümet önerisine itiraz etti.

Eski Başbakan D'Alema, “Geniş tabanlı hükümeti gerektirecek bir durum yok. Az farkla da olsa kim kazandıysa, hükümet etme hakkını kazanmış demektir ve bu yükümlülüğü yerine getirmek zorundadır” dedi.