BIST 10.471
DOLAR 32,74
EURO 35,09
ALTIN 2.455,01
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Belediyeden iki yeni kitap daha

En fazla eser basan yerel yönetim ünvanını alan Osmangazi Belediyesi çok orjinal iki çalışmayı daha kitapseverlere kazandırdı.

Abone ol

Bursa ile alakalı tarihi kaynakları ve araştırmaları yayınlayarak en fazla eser basan yerel yönetim ünvanını alan Osmangazi Belediyesi çok orjinal iki çalışmayı daha kitapseverlere kazandırdı.

Doç. Dr. Sezai Sevim ile Dr. Hasan Basri Öcalan tarafından hazırlanan Osmanlı Kuruluş Dönemi Bursa Vakfiyeleri ile Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu'nun Osman Gazi ve Dönemi isimli sempozyum tebliglerinin toplandığı kitap yayınlandı.

Haraçcıoğlu Medresesi'nde yeni kitapları tanıtan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 9-10 Nisan tarihlerinde Osmangazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri'nde yapılan sempozyumun Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu tarafından derlenerek Osman Gazi ve Dönemi adı altında bir kitapta toplandığını söyledi. Payitaht Bursa'nın masaya yatırıldığı sempozyumlara bugüne kadar İlber Ortaylı, Halil İnalcık, Özer ergenç ve Nejat Diyarbekirli gibi birbirinden önemli tarihcilerin konuk olduğunu anlatan Başkan Dündar, "Bu sempozyumlar bugüne kadar 5 kitap olarak yayınlandı. Son olarak 2010 yılında yapılan sempozyumda kitaplaştırıldı. Şimdiye kadar yayınlanan, Payitaht Bursa'nın Sosyal ve Ekonomik İlişkileri, Kültür ve Sanat, Kentsel ve Mimari Gelişimi, Şehrin Gelişmesi ve Kentsel Planlama Kültürü, Osmanlı Modernleşmesi Bursa kitaplarına son olarakda Osmangazi ve Dönemi kitabı da eklendi. Diğer bir çalışmada Uludağ Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç.Dr Sezai Sevim ve Dr Hasan Basri Öcalan hocaların Osmanlı'nın kurulduğu şehir olan Bursa'nın tarihi kayıtlarını, vakfiyelerini kaynak esere dönüştürdü. Vakfiyelerin detaylarında Osmanlı'nın adalet anlayışını göstermesi bakımından büyük öneme sahip bulunuyor. Yıldırım Beyazıt Han'ın Niğbolu Zaferi sonrasında yaptırdığı Bursa Ulucami arsasının Orhan Vakfı'na ait olmasına karşılık, buranın bedelinin vakfa ödendikten sonra inşa edilmesi, vakıf mülküne gösterilen hassasiyetin bir belgesi olarak bu eserde ortaya konuluyor. Bu çalışmada vakfiyelerin sağlanmasında yardımcı olan İstanbul Millet Kütüphanesi Müdiresi Melek Genç hanıma da teşekkür ediyoruz" dedi.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, en yayıncı belediye ünvanına da sahip olduklarını belirterek Ahmet Hamdi Tanpınar yarışmalarında dereceye giren 2001 yılından 2010 yılına kadar 9 eseri, Osmangazi'de dönüşüm kitaplarını, Bizim Mahalle çalışmaları ile 13 belgesel kitabı, Gabriel'in Bir Türk Başkenti Bursa özgün çalışmasını, Sempozyumlarla alakalı 6 kitabı, Doğal ve Anıt Varılklarıyla Bursa ve 6 ayrı çalışmayı, 20 ye yakın tanıtıcı kitapcığı, belgesel film ve müzik albümleri ile turistik rehber ve Bursa'da ilkler kitaplarını kazandırmanın gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi. Ücretsiz olarak dağıtılan yayınlar Osmangazi Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Şubesi'nden temin edilebilir. Tükenen bazı önemli eserlerle alakalı da ikinci baskı çalışmaları sürüyor.