BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,70
ALTIN 2.488,79
HABER /  EKONOMİ

Bekir Pakdemirli'den elektrikli traktör müjdesi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İstanbul'da düzenlenen 9. Boğaziçi Zirvesi'nde konuştu. Türkiye'nin tarımsal üretimde iyi olduğunu ve dünya yedincisi olduğunu söyleyen Pakdemirli, sınırlı kaynakların iyi biçimde kullanıldığını kaydetti.

Abone ol

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin kısıtlı imkanları iyi kullandığını söyleyerek Türk çiftçilerin tarımsal hasılatta Avrupa'nın birincisi dünya yedincisi olduğunu kaydetti. Bakan Pakdemirli, elektrikli traktör prototip çalışmalarının da başladığını söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 9. Boğaziçi Zirvesi'nde konuştu. Tarımın savunma sanayiinden önemli olduğunun altını çizen Pakdemirli, Türkiye'nin tarımda başarılı bir ülke olduğunu kaydetti. İşte Pakdemirli'nin o açıklamaları:

"Türkiye'nin bugünkü durumuna da kısa bir göz atacak olursak; bugün Türkiye tarımda başarılı bir ülke. Avrupa Birliği'nde tarımsal hasılatta Türkiye birinci, dünyada yedinci. Ama özellikle baktığınızda toprak darlığında da on yedinci. Bu çok ufak bir matematik. Bize şunu veriyor; Türkiye'deki sınırlı kaynaklarımızı aslında iyi kullanıyoruz, Kaynaklar açısından on yedinci olmamıza rağmen, Avrupa'da birinci, dünyada ise yedinciyiz.

"RUSYA'DAN, BULGARİSTAN'DAN, UKRAYNA'DAN DAHA ÇOK YARARLANMALIYIZ"

Bizim etraftaki zenginliklerden dünyanın refahından daha fazla dahil olmamız lazım. Hep söylenen bir şey vardır. Hep bahsedilen Hollanda örneğini ele alalım. Hollanda'nın kendi gayri safi milli hasılası 23 milyardır, ama toplam satışları 100 milyar civarındadır. Bu demek oluyor ki Hollanda hub olmayı becermiş, dünyanın her tarafından gelen tarım ürünlerini tekrardan işliyor ve dünyaya satıyor. Bizim de özellikle bu bölgedeki zenginliklerden daha çok faydalanarak hub olmamız lazım. Ukrayna'dan, Kazakistan'dan, Rusya'dan, Bulgaristan'dan bu ülkelerin zenginliklerinden, bu ülkelerin üretimlerinden çok daha fazla faydalanmamız gerekir.

"ELEKTRİKLİ TRAKTÖR PROTOTİP ÇALIŞMALARI BAŞLADI"

Tarımsal olarak gelişme alanlarından bir tanesi ürünlerin optimize edilmesi gerekliliğidir. Sınırlı kaynağımız var. Karı maksimize etmeye çalışırsak Türkiye aslında tarımsal hasılatını dörde katlayabilir. İyi bir optimizasyonla, planlamayla Türkiye bugünkünden çok daha fazla ürün üretmesi söz konusu olabilir. Biraz daha fazla teknolojiyi de kullanmamız lazım, verimliliği de kullanmamız lazım. Göreve geldiğimde en büyük problemlerden bir tanesiydi çiftçinin girdi kaynağı olan mazot. Mazotla alakalı taleplerin ardı arkası kesilmiyor. Dünya bugün elektrikli araçları konuşurken neden elektrikli traktör olmasın dedim. Aslında Türkiye'de de çok iyi bir sanayimiz olmasına rağmen çok da hazır olmadığımızı gördüm. Bu sebeple prototip çalışmalarına başladık."